19 Dec
ВСЕ ПРО ОПОДАТКУВАННЯ ОПЕРАЦІЙ З АКЦІЯМИ В INTERACTIVE BROKERS, EXANTE ТА MONOINVEST

Тримати свої заощадження довгий час у готівковій формі не зовсім коректно через інфляцію. Один зі способів знизити її негативний вплив це інвестувати частину своїх заощаджень у акції іноземних компаній або біржових інвестиційних фондів (Exchange Traded Fund або ETF). В Україні найпоширенішими платформами, за допомогою яких здійснюється торгівля акціями іноземних компаній та ETF, є Interactive Brokers, EXANTE. Також ви можете торгувати такими акціями через застосунок MonoInvest від АТ «УНІВЕРСАЛ БАНК». Цей банк є партнером EXANTE.

Треба врахувати, що на доходність таких інвестицій впливають декілька чинників, зокрема, податковий. Оподатковуватися можуть дивіденди та інвестиційний прибуток. Додатковий інтерес викликають податкові наслідки, повʼязані з даруванням акцій чи їх спадкуванням.

Наразі податкові органи України не мають доступу до інформації про ваші операції з акціями на іноземних платформах. Водночас несплата будь-якого податку це потенційний ризик, який треба враховувати під час прийняття інвестиційних рішень. Крім того, питання щодо сплати податків з отриманих дивідендів або доходів від продажу акцій можуть постати під час фінансового моніторингу, який проводять банки та платіжні сервіси. Треба також виходити з того, що фінансовий моніторинг та податковий контроль будуть посилюватися з часом. 

Інформація, викладена нижче, стане вам у пригоді, якщо ви плануєте торгувати акціями на зазначених платформах, а також бажаєте оцінити податкові ризики та вплив податків на доходність ваших інвестицій.

Оподаткування дивідендів

Якщо ви володієте акціями іноземних компаній чи ETF, то дивіденди вам можуть виплачувати декілька разів на рік. Зазвичай такі дивіденди оподатковуються в Україні. Оскільки їх виплата здійснюється нерезидентами, то такий дохід оподатковується податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 9 %. Додатково ви сплачуєте військовий збір за ставкою 1,5 %. Треба врахувати, що сплачувати податки з дивідендів треба й у випадку, коли ви їх реінвестуєте.

Дохід у вигляді дивідендів, отриманий від акцій, придбаних на платформах Interactive Brokers, EXANTE та MonoInvest ви декларуєте та сплачуєте самостійно. Компанія, яка виплатила дивіденди у декларації не зазначається. Ви декларуєте лише суму, отриманих дивідендів. Декларацію ви подаєте до 1 травня року, що слідує за звітним. Податок ви сплачуєте до 1 серпня.

Треба врахувати, що оскільки під час реєстрації в застосунку MonoInvest ви не підписуєте форму W-8BEN, то під час виплати дивідендів не будуть застосовуватися положення Конвенції про усунення подвійного оподаткування, укладеної між Україною та США. Тому, скоріш за все, з вас ще буде утриманий американський податок на доходи (PIT) за ставкою 30 %.

Оподаткування інвестиційного прибутку

Інвестиційний прибуток це позитивна різниця між доходом від продажу акцій та документально підтвердженими витратами на їх придбання. Інвестиційний прибуток оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%. Дохід вигляді інвестиційного прибутку ви декларуєте і сплачуєте в ті ж самі строки, що й дивіденди.

На відміну від дивідендів, інформацію про дохід у вигляді інвестиційного прибутку необхідно розшифровувати в податковій декларації. Треба буде вказати компанію або фонд, акції яких ви продали, а також зазначити ціну придбання та продажу таких акцій.

Зверніть увагу, що за законодавством України ви маєте звітувати та сплачувати податки щодо кожного продажу акцій. Незалежно від того, чи виник інвестиційний прибуток, чи ні. Водночас, кожного разу коли внаслідок продажу акцій виникає інвестиційний прибуток, ви маєте сплачувати податок.

Треба врахувати, що податковий орган, скоріш за все, зажадає документальне підтвердження витрат, понесених вами під час придбання акцій. Водночас звіти й документи у форматі pdf, які зазвичай формують іноземні платформи, можуть не влаштувати податковий орган. В цьому випдаку податкові органи наполягатимуть, що ви маєте сплатити податок із всього доходу, отриманого вами внаслідок проджу акцій.  Через це є ризик судового спору з ним. Хоч, скоріш за все, ви виграєте таку справу, тим не менш цей ризик треба врахувати.

Якщо ви купуєте та продаєте акції в застосунку MonoInvest, утримання й перерахування податків з інвестиційного прибутку здійснює податковий агент — АТ «УНІВЕРСАЛ БАНК». Водночас  ви все одно маєте задекларувати інвестиційний прибуток, отриманий від продажу акцій на цій платформі. Якщо ви цього не зробите, ви сплатите штраф за неподання податкової звітності.

Вплив податкового резидентства

Якщо ви тривалий час перебуває за кордоном, то на оподаткування ваших доходів може вплинути факт набуття вами статусу податкового резидента іноземної держави. Це може докорінно змінити ваші податкові обовʼязки. Більше інформації про те, як оподатковуються ваші доходи, якщо ви тривалий час перебуваєте за кордоном, ви можете знайти за посиланням.

Дарування та спадкування акцій

Якщо ви розглядаєте акції як інструмент довгострокових інвестицій, то рано чи пізно може постати питання щодо їх передачі родичам, які є податковими резидентами України. Дохід, отриманий у подарунок чи спадок членами сімʼї першої чи другого ступеню споріднення, в Україні оподатковується за нульовою ставкою. Членами сімʼї першого ступеню споріднення є батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Членами сім’ї другого ступеня споріднення є рідні брати та сестри, баба та дід, онуки. Якщо дарують акції американських компаній чи ETF, то такий дохід у США теж не оподатковується. Це вбачається з положень Конвенції про усунення подвійного оподаткування, укладеної між Україною та США.

Однак якщо така особа, яка одержала акції в дарунок або в спадок, вирішить їх продати, то її інвестиційним прибутком буде вся сума отримана від продажу акцій. Адже в неї не було витрат на придбання акцій. У такому випадку така особа має сплатити ПДФО та військовий збір за ставками, що діятимуть на момент продажу.

Отже, якщо ви користуєтеся застосунком MonoInvest для операцій з акціями, то ви матимете менше клопотів, повʼязаних з обчисленням та сплатою податків за цими операціями. Однак, подвійне оподаткування дивідендів, про яке йшлося вище, зводить нанівець будь-які дивідендні стратегії. Крім подвійного оподаткування дивідендів, під час інвестування через MonoInvest треба враховувати додаткові чинники. По-перше, MonoInvest є партнером EXANTE, яка є кіпрською компанію і може вважатися менш надійною ніж американська Interactive Brokers. По-друге, АТ «УНІВЕРСАЛ БАНК», який є партнером і субброкером EXANTE, є українським банком, тому треба враховувати ризики властиві українським банкам. По-третє номінальним власником і тримачем ваших акцій буде український банк (АТ «УНІВЕРСАЛ БАНК»), який відкрив у EXANTE свій консолідований рахунок. Отож, наразі MonoInvest не зовсім підходить для довгострокових інвестицій.

Що стосується Interactive Brockers та EXANTE, то процедура декларування та сплати податків із доходів, отриманих за операціями на цих платформах, більш-менш однакова. Тому під час вибору тієї чи іншої треба враховувати інші чинники, такі як надійність та зручність платформи. З цієї точки зору Interactive Brokers має перевагу.

Проблеми з оподаткуванням акцій, отриманими в дарунок чи спадок, постануть незалежно від платформи, якою ви користуєтесь. Тому треба розглянути попередній продаж акцій і передачу в дарунок грошей, що не завжди зручно та доцільно, або розглянути інші варіанти.

Сподіваюсь, що ця інформація стане вам у пригоді. Поділіться нею зі своїми знайомими та колегами. Поставте, будь ласка, відмітку «Подобається» цій статті в соціальних мережах. Так більше людей зможуть здобути корисні знання. Я буду вам за це безмірно вдячний.

Якщо у вас залишилися запитання та ви бажаєте отримати консультацію щодо оподаткування інвестицій, легального отримання доходів, оптимізації оподаткування та будь-яких інших питань, звʼяжіться зі мною за цим посиланням.

Підпишиться на мій канал Telegram. Я його створив для вашої зручності. На цьому каналі я розміщую всі свої матеріали про те, як захистити бізнес та активи, сплачувати менше податків, а також вести бізнес за кордоном. Також ви можете відслідковувати нові публікації на моїх сторінках у соціальних мережах: LinkedIn, або Facebook.

Більше про мене та мої послуги ви можете дізнатися на моєму сайті.

Коментарі
* Адреса електроної пошти не буде відображатися на сайті