15 Jan
ЩО НЕ ТАК З ЛЕГАЛІЗАЦІЄЮ PAYONEER І WISE ДЛЯ ФОПІВ НА ЄДИНОМУ ПОДАТКУ?

Кілька днів тому був прийнятий закон, який дозволяє ФОПам на єдиному податку одержувати електронні гроші за продані ними товари й послуги. Мова йде в тому числі про електронні гроші, емітовані платіжними сервісами Payoneer та Wise. Незважаючи на ці зміни, про повну свободу використання електронних грошей говорити рано. З цієї статті ви дізнаєтеся, чому саме.

Якщо ви ФОП на єдиному податку та співпрацюєте з іноземними клієнтами, то скоріш за все ви зацікавлені в тому, щоб:

  • вільно використовувати різноманітні іноземні платіжні сервіси, такі як Payoneer та Wise;
  • легально одержувати дохід від іноземних клієнтів через ці платіжні сервіси, декларувати його та сплачувати податки, щоб уникнути питань від податкових органів;
  • тримати частину грошей за кордоном на акаунтах цих сервісів заради власної безпеки та уникнення втрат, повʼязаних з курсовими різницями.
  • вільно переказувати та витрачати гроші з цих акаунтів, не боячись комплаєнсу, фінмоніторингу та AML заходів.

Однак, легально реалізувати такі цілі за допомогою іноземних платіжних сервісів донедавна було неможливо. Адже, на  думку податківців, ФОПи на єдиному податку взагалі не мали права одержувати електронні гроші за продані ними товари й послуги. Вони виходили з того, що ФОПи на єдиному податку мають здійснювати розрахунки за продані товари й послуги виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). Водночас податківці не вважали розрахунки електронними грошима такими, що здійснюються в грошовій формі.  Ця заборона поширювалася в тому числі на електронні гроші, емітованих платіжними сервісами Payoneer та Wise.

Якщо б податкові органи виявили факт одержання ФОПом на єдиному податку електронних грошей через платіжний сервіс, це могло призвести до анулювання реєстрації платником єдиного податку, сплати додаткових податків і штрафів.

Не дивлячись на це багато ФОПів користувалися послугами зазначених платіжних сервісів. Вважалося, що податкові органи навряд чи дізнаються про їх використання.

Також ФОП мав вирішити, що він буде робити з грошима, отриманими на акаунт у платіжному сервісі, та обрати один з таких варіантів:

  1. Перерахувати всі гроші на свій банківський рахунок, задекларувати виведену суму як дохід і сплатити податки.
  2. Перерахувати частину грошей, задекларувати лише виведену суму, а частину залишити на акаунті в платіжному сервісі.
  3. Залишити всю суму на акаунті в платіжному сервісі, не декларувати її та не сплачувати податки.

Водночас кожен із цих варіантів вів до порушення законодавства.

Якщо б ФОП перерахував всю сумму на свій банківський рахунок, то однаково виникала різниця між отриманим доходом і сумою, що надійшла на рахунок у банку. Наприклад, така різниця могла виникнути через комісії платіжного сервісу. Також не збігалася фактична дата одержання доходу (день зарахування коштів на акаунт у платіжному сервісі) і датою, яку б він зазначив у податковій декларації (дата надходження грошей на рахунок в українському банку).

А якщо б ФОП вирішив вивести частину суми або взагалі все залишити на акаунті в платіжному сервісі, то в цьому випадку ви могли б зіткнутися з проблемами під час комплаєнсу, фінмоніторингу та AML заходів, які іноді проводять платіжні сервіси. Зазвичай під час таких процедур постають питання не лише про джерело походження доходів, а й сплату податків із цих доходів.

Як ви бачите, питання використання електронних грошей ФОПами на єдиному податку треба було врегулювати. Саме для цього внесли зміни до податкового законодавства.

Ці зміни дають ФОПам на єдиному податку змогу одержувати дохід «в грошовій формі — готівковій або безготівковій (у тому числі з використанням електронних грошей, які погашаються в безготівковій формі)». Попередня редакція закону передбачала право одержувати доходи лише «в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій)».

І, здавалося, що проблему електронних грошей вирішено. Однак, є одне «але», про яке йтиметься нижче.

Найбільше занепокоєння спричиняє формулювання «які погашаються в безготівковій формі». Річ у тім, що погашення електронних грошей означає переказ їхнього еквіваленту на банківський рахунок підприємця.

Через це застереження податківці наполягатимуть на тому, що ФОПи на єдиному податку після одержання електронних грошей мають їх погасити, тобто перерахувати їх на свій банківський рахунок у повному обсязі. І лише в цьому випадку вони вважатимуть, що підприємець виконав вимогу щодо форми розрахунків.

Якщо підприємець задекларує дохід, отриманий у формі електронних грошей, без їх погашення, то податкові органи вважатимуть, що він порушує вимоги законодавство щодо форми розрахунків. Через це виникатиме загроза анулювання реєстрації платником єдиного податку, донарахування податків та штрафів.

На високу ймовірність застосування такого підходу з боку податкових органів говорить те, що держава зацікавлена не лише в податках, а й у збільшенні надходжень валюти до українських банків. Адже це впливатиме на макроекономічні показники.

Отже, і після згаданих зміни до податкового законодавства, ви, на жаль, не зможете скористатися всіма перевагами іноземних платіжних сервісів. Вирішеним є лише питання  легального одержання доходу електронними грошима. Водночас податківці й далі вважатимуть неправомірним тримання грошей на акаунтах у платіжних сервісах без їх подальшого перерахування до українських банків. Тому, якщо ви розглядаєте активне використання іноземних платіжних сервісів у своїй діяльності, то треба врахувати вищенаведені застереження. Доцільно також дочекатися офіційної позиції податкових органів.

Сподіваюсь, що ця інформація стане вам у пригоді. Поділіться нею зі своїми знайомими та колегами. Поставте, будь ласка, відмітку «Подобається» цій статті в соціальних мережах. Так більше людей зможуть здобути корисні знання. Я буду вам за це безмірно вдячний.

Якщо у вас залишилися запитання та ви бажаєте отримати консультацію щодо оподаткування та будь-яких інших питань, звʼяжіться зі мною за цим посиланням.

Підпишиться також на мій канал Telegram. Я його створив для вашої зручності. На цьому каналі я розміщую всі свої матеріали про те, як захистити бізнес та активи, сплачувати менше податків, а також вести бізнес за кордоном. Також ви можете відслідковувати нові публікації на моїх сторінках у соціальних мережах: LinkedIn, або Facebook.

Більше про мене та мої послуги ви можете дізнатися на моєму сайті.

Інші публікації, які можуть вас зацікавити

Коментарі
* Адреса електроної пошти не буде відображатися на сайті