02 Jan
НАЙПРОСТІШИЙ ҐАЙД З ОПОДАТКУВАННЯ ПРОГРАМНОЇ ПРОДУКЦІЇ

Верховна Рада України не прийняла Законопроєкт №7611, який мав продовжити на 5 років дію пільги з оподаткування програмної продукції податком на додану вартість (ПДВ). Отже, з 1 січня 2023 року операції з постачання програмної продукції оподатковуватимуть ПДВ за загальними правилами.

Оскільки перестає діяти й норма, яка давала визначення програмної продукції, то для уникнення плутанини доцільно не використовувати цей термін, а розглядати всі послуги у сфері ІТ сукупно. До таких послуг, зокрема, належать:

  • послуги з розроблення програмного забезпечення;
  • продаж готового програмного забезпечення з повним переходом прав на нього до нового власника;
  • надання послуг доступу до програмного забезпечення (SaaS);
  • інші послуги у сфері ІТ, наприклад, послуги технічної підтримки, консультаційні послуги тощо.

Далі за текстом такі послуги будуть називатися ІТ-послуги або послуги у сфері ІТ.

Зверніть увагу, що оподаткування ліцензій на використання програмного забезпечення має певні відмінності. Йдеться про договори, за якими права на програмне забезпечення передають лише в користування, без їх повного відчуження. Оподаткування таких операцій буде розглянуто нижче окремо.

Далі ви знайдете інформацію, яка допоможе вам зрозуміти, як починаючи з 2023 року оподатковуватимуть ПДВ різноманітні послуги у сфері ІТ, а також операції з надання ліцензій на програмне забезпечення.

На кого скасування пільги з ПДВ взагалі не вплине?

На вас жодним чином не вплине скасування пільги з ПДВ, якщо ви або ваша компанія:

  • надаєте ІТ-послуги виключно іноземним клієнтам або перебуваєте на єдиному податку; та одночасно з цим
  • надаєте послуги самостійно або залучаєте до надання ІТ-послуг виключно українських підприємців або компанії.

У цьому випадку ви не сплачуватиме ПДВ. Якщо ви не плануєте змінити вашу бізнес-модель, то можете зупинитися на цьому місці й не читати далі.

Однак, якщо ви отримуєте послуги від іноземних компаній та підприємців, надаєте послуги українським клієнтам або ваша компанія не є платником єдиного податку, то вам варто дочитати цю статтю до кінця. Скоріш за все скасування пільги з ПДВ вплине на ваш бізнес.

ПДВ виникатиме під час придбання ІТ-послуг у іноземних постачальників

Це найнеприємніший момент. У випадку придбання ІТ-послуг у іноземних постачальників, підприємці та компанії, які отримали такі послуги, мають нараховувати та сплачувати ПДВ за ставкою 20 % від вартості придбаних послуг.

Цей обовʼязок виникає незалежно від того, чи зареєстровані ці компанії й підприємці платниками ПДВ, чи ні. Під час придбання ІТ-послуг у нерезидентів, навіть платники єдиного податку зобов’язані самостійно нараховувати та сплачувати ПДВ.

Крім того, у випадку придбання ІТ-послуг у іноземних постачальників, українські компанії й підприємці, які не зареєстровані платниками ПДВ, мають подавати спеціальну звітність. Її подають протягом 20 календарних днів після закінчення місяця, у якому придбані такі послуги. Ще через 10 календарних днів треба буде сплатити податок.

Для компаній на загальній системі оподаткування все залежатиме від клієнтів

Якщо ваша компанія перебуває на загальній системі оподаткування, то все залежатиме від того, чи є поміж ваших клієнтів українські компанії, підприємці та фізичні особи.

Якщо дохід від продажу ІТ-послуг українським компаніям, підприємцям та фізичним особам перевищить 1 млн грн протягом 12 календарних місяців поспіль, то вашу компанію треба буде зареєструвати платником ПДВ і після цього додавати ПДВ за ставкою 20% до вартості послуг, наданих таким клієнтам.

ПДВ, отриманий у складі вартості наданих послуг, треба перераховувати до бюджету. Водночас його можна зменшити на ПДВ, сплачений у складі вартості придбаних товарів і послуг. В тому числі, сплачений у звʼязку з придбанням ІТ-послуг у нерезидентів.

Наприклад, у січні ваша компанія, платник ПДВ, придбала ІТ-послуги від української компанії, платника ПДВ, на загальну суму 120 000 грн (в тому числі 20 000 грн ПДВ). Також ваша компанія в цьому місяці придбала послуги в іноземного розробника, вартість яких склала 50 000 грн. У звʼязку з цим ваша компанія донарахувала та сплатила ПДВ у розмірі 10 000 грн. У цьому ж місяці ваша компанія продала власних ІТ послуг на загальну суму 240 000 грн (у тому числі 60 000 грн ПДВ). 60 000 грн це податкове зобов’язання, яке ви маєте перерахувати до бюджету. Водночас, ви маєте право зменшити цю суму на ПДВ, який ви сплатили в складі вартості, придбаних послуг. Отже, до бюджету ви перераховуєте лише 30 000 грн ПДВ (60 000 грн - 20 000 грн - 10 000 грн).

Надання та отримання ліцензій на програмне забезпечення, призначене для кінцевих користувачів

Якщо ви надаєте ліцензію на програмне забезпечення кінцевим користувачам, або отримуєте ліцензію як кінцевий користувач, то такі операції оподатковують за правилами оподаткування ІТ-послуг,  викладеними вище. Зверніть увагу, кінцевий споживач не переробляє програмне забезпечення у власний продукт, не використовує його у складі власного продукту, а такожі не передає таке програмне забезпечення в субліцензію.

Якщо ви або ваша компанія отримуєте таку ліцензію від іноземця, то ви маєте нарахувати і сплатити ПДВ за ставкою 20 % від вартості ліцензій.

Виключенням з цього правила буде придбання підписок на EULA та SaaS продукти ФОПами на єдиному податку. Продаж таких підписок податкове законодавство відносить до постачання електронних послуг. Іноземні постачальники електронних послуг мають реєструватися платниками ПДВ в Україні, включати ПДВ до вартості підписок, які вони продають фізичним особам та ФОПам на єдиному податку, та сплачувати цей податок самостійно.

Якщо ж ви надаєте таку ліцензію іноземним клієнтам або є платником єдиного податку, то ви не нараховуєте й не сплачуєте ПДВ в Україні. А якщо ви надаєте ліцензію українським клієнтам, то все залежатиме від того, чи зареєстровані ви платником ПДВ чи ні.

Надання та отримання ліцензій на програмне забезпечення, яке не призначене для кінцевих користувачів

Якщо ви отримали ліцензію на використання програмного забезпечення для того, щоб на його основі розробити власний продукт, зробити це програмне забезпечення частиною власного продукту та/або передати таке забезпечення в субліцензію іншим особам, то такі операції взагалі не оподатковуються ПДВ.

Ви не сплачуєте цей податок незалежно від того, іноземна особа надала вам ліцензію, чи українська. Винагорода за такими ліцензіями є роялті. В Україні роялті не оподатковують ПДВ.

Якщо ви бажаєте отримати консультацію щодо оподаткування ІТ компаній або з будь-яких інших питань, звʼяжіться зі мною за цим посиланням.

Підпишиться на мій канал Telegram. Якщо ви це зробите, то не пропустите цікаві та корисні матеріали про оподаткування ІТ бізнесу в Україні та за кордоном.

Більше інформації про мене ви можете знайти на моєму сайті.

Інші публікації, які можуть вас зацікавити

Коментарі
* Адреса електроної пошти не буде відображатися на сайті