30 Dec
ЯК РЕЗИДЕНТ ДІЯ СІТІ ВЗАЄМОДІЄ З ФОП НА ЄДИНОМУ ПОДАТКУ?

Закон про Дія Сіті та відповідні положення Податкового кодексу виписані в такий спосіб, щоб резиденти Дія Сіті були зацікавлені залучати персонал здебільшого на підставі гіг-контрактів та трудових договорів. А в тім, резиденти Дія Сіті завжди матимуть потребу взаємодіяти з фізичними особами - підприємцями (ФОП) на єдиному податку.

З цієї статті ви дізнаєтесь:

  • Чи може резидент Дія Сіті залучати ФОП на єдиному податку?
  • Як впливає на резидента Дія Сіті на загальній системі оподаткування залучення ФОП на єдиному податку?
  • Які наслідки залучення резидентом Дія Сіті - платником податку на виведений капітал ФОП на єдиному податку?

Чи може резидент Дія Сіті залучати ФОП на єдиному податку?

Жодних заборон щодо залучення ФОП на єдиному податку для резидентів Дія Сіті немає. Закон про Дія Сіті прямо вказує, що резидент Дія Сіті має право залучати ФОП. Зокрема тих, що сплачують єдиний податок.

Однак, Закон про Дія Сіті разом із Податковим кодексом містять положення, які змушують резидента Дія Сіті скоротити кількість залучених ним ФОП на єдиному податку.

По-перше, ФОП не враховують для обчислення середньооблікової кількості фахівців, які надають право бути резидентом Дія Сіті. Цей показник не має бути нижчим, ніж 9 осіб.

По-друге, виплати ФОП не враховують під час обчислення середньої місячної винагороди, яка дає змогу ІТ компанії бути резидентом Дія Сіті. ЇЇ розмір має перевищувати еквівалент 1200 євро.

По-третє, якщо ФОП буде виконувати свої обовʼязки в приміщеннях резидента Дія Сіті та використовувати обладнання компанії, залишається ризик визнання таких відносин трудовими.

По-четверте, резидент Дія Сіті може сплачувати додаткові податки через взаємодію з платниками єдиного податку. Про це йтиметься нижче.

Як впливає на резидента Дія Сіті на загальній системі оподаткування залучення ФОП на єдиному податку?

Компанія - резидент Дія Сіті може бути як платником податку на прибуток, так і платником податку на виведений капітал.

У ІТ компанії, яка обрала сплату податку на прибуток на загальних підставах, оподатковують фінансовий результат (прибуток), визначений за правилами бухгалтерського обліку.

Якщо дохід компанії від будь-якої діяльності перевищує 40 млн грн, то її фінансовий результат для цілей оподаткування треба коригувати на так звані податкові різниці. Компанії, у яких річний дохід за останній рік не перевищує 40 млн грн, можуть цього не робити.

Резиденти Дія Сіті на загальній системі оподаткування, мають збільшити фінансовий результат для цілей оподаткування на суму вартості майна, робіт, послуг (крім роялті), придбаних у платників єдиного податку протягом року. Зверніть увагу, що йдеться не лише про ФОП, а й про компанії на єдиному податку.

Водночас фінансовий результат треба збільшити не на всю суму вартості придбаного майна, робіт чи послуг, а лише на суму, яка перевищує 20 % суми витрат від будь-якої діяльності (операційної, фінансової та інвестиційної) за попередній рік. У році набуття статусу резидента Дія Сіті це значення розраховують з огляду на обсяг витрат від будь-якої діяльності за поточний рік, а не за попредній.

Зверніть увагу, що це відсоткове відношення треба застосовувати з 1 січня 2025 року. У 2024 році його значення становитиме 50 %. До 2024 року резиденти Дія Сіті можуть не коригувати фінансовий результат на суму вартості майна, робіт чи послуг, придбаних у платників єдиного податку.

Приклад

Витрати ІТ компанії - резидента Дія Сіті в 2024 році становлять 20 млн грн. Вартість майна, робіт, послуг, придбаних у платників єдиного податку в 2025 році становить 5 млн грн. Фінансовий результат для цілей оподаткування за 2025 рік треба буде збільшити на 1 млн грн (5 000 000 грн - 20 000 000 грн х 20 %).

Які наслідки залучення резидентом Дія Сіті - платником податку на виведений капітал ФОП на єдиному податку?

Резидентам Дія Сіті, які стали платниками на виведений капітал, теж треба зважати на виплати, які вони здійснюють платникам єдиного податку.

Сума коштів, сплачених платникам єдиного податку або вартість майна переданого їм у зв’язку з придбанням майна, робіт, послуг (крім роялті), оподатковують податком на виведений капітал за ставкою 9%. Йдеться про виплати як ФОП, так і компаніям на єдиному податку.

Цю ставку застосовують не до всієї суми (вартості майна), що виплачують (передають) платникам єдиного податку, а лише до суми (вартості), що перевищує 20 % від будь-якої діяльності (операційної, фінансової та інвестиційної) за попередній рік. У році набуття статусу резидента Дія Сіті це відсоткове відношення розраховують з огляду на обсяг витрат від будь-якої діяльності за поточний рік, а не за попредній.

Відсоткове відношення 20 % треба застосовувати з 1 січня 2025 року. У 2024 році його значення становитиме 50 %. До 2024 року резиденти Дія Сіті не спалчують податок на виведений капітал під час виплат платникам єдиного податку, незалежно від суми коштів (вартості майна), сплачених (переданих) платникам єдиного податку.

Приклад

Витрати ІТ компанії - резидента Дія Сіті в 2024 році становлять 20 млн грн. Вартість майна, робіт, послуг, придбаних у ФОП на єдиному податку в 2025 році становить 11 млн грн. Податок на виведений капітал за такими операціями становитиме 90 000 грн (9 % х (11 000 000 грн — 20 000 000 грн х 50 %)).

Для зручності інформацію про податкові наслідки придбання товарів, робіт та послуг у платників єдиного податку можна представити у вигляді таблиці:

ПеріодСистема оподаткування резидента Дія Сіті
платник податку на прибуток на загальних підставахплатник податку на виведений капітал
з річним доходом до 40 млн грнз річним доходом понад 40 млн грн
до 1 січня 2024 року
виплати платникам ЄП не призводять до сплати додаткових податків
виплати платникам ЄП не призводять до сплати додаткових податків
виплати платникам ЄП не призводять до сплати додаткових податків
2024 рік
виплати платникам ЄП не призводять до сплати додаткових податків
якщо виплати платникам ЄП перевищують 50 % сукупних витрат за попередній рік (поточний рік — у році набуття статусу резидента Дія Сіті), фінансовий результат треба збільшити на суму перевищення
якщо виплати виплати платникам ЄП перевищують 50 % сукупних витрат за попередній рік (поточний рік — у році набуття статусу резидента Дія Сіті), до суми перевищення треба застосувати ставку 9 %
починаючи з 1 січня 2025 року
виплати виплати платникам ЄП не призводять до сплати додаткових податків
якщо виплати виплати платникам ЄП перевищують 20 % сукупних витрат за попередній рік (поточний рік — у році набуття статусу резидента Дія Сіті), фінансовий результат треба збільшити на суму перевищення
якщо виплати виплати платникам ЄП перевищують 20 % сукупних витрат за попередній рік (поточний рік — у році набуття статусу резидента Дія Сіті), до суми перевищення треба застосувати ставку 9 %


Якщо ви бажаєте отримати консультацію щодо оподаткування ІТ компаній або з будь-яких інших питань, звʼяжіться зі мною за цим посиланням.

Підпишіться на мій канал Telegram. Якщо ви це зробите, то не пропустите цікаві та корисні матеріали про оподаткування ІТ бізнесу в Україні та за кордоном.

Більше інформації про мене ви можете знайти на моєму сайті.

Інші публікації, які можуть вас зацікавити

Коментарі
* Адреса електроної пошти не буде відображатися на сайті