25 Dec
ЧИ ВАРТО ІТ КОМПАНІЇ БУТИ РЕЗИДЕНТОМ ДІЯ СІТІ?

З 2022 року в Україні діє закон, який має стимулювати розвиток цифрової економіки. Він надає ІТ компаніям змогу скористатися перевагами правового режиму Дія Сіті. Для цього IT компанія має стати резидентом Дія Сіті.

У звʼязку з цим виникає питання: Чи варто ІТ компанії бути резидентом Дія Сіті?

Ця стаття відповість на це запитання. Крім того, ви дізнаєтесь:

  • За яких умов ІТ компанія може стати резидентом Дія Сіті?
  • Які переваги та недоліки має режим Дія Сіті?
  • Коли резиденту Дія Сіті варто сплачувати податок на прибуток?
  • Коли резиденту Дія Сіті доцільно стати платником податку на виведений капітал?

За яких умов ІТ компанія може стати резидентом Дія Сіті?

Щоб стати резидентом Дія Сіті, ваша компанія має відповідати таким критеріям:

  1. Вона має здійснювати діяльність у сфері ІТ, зокрема, комп’ютерне програмування, консультування з питань інформатизації, діяльність із керування комп’ютерним устаткованням, видання комп’ютерних ігор та іншого програмного забезпечення, освітню діяльність у галузі інформаційних технологій, надавати послуги, пов’язані з обігом віртуальних активів, тощо.
  2. Частка доходу від продажу вищеперелічених ІТ послуг має бути не нижче 90 % від суми загального доходу. Цей критерій має бути виконаний за результатами перших трьох місяців діяльності компанії після її реєстрації резидентом Дія Сіті та за результатами кожного року.
  3. Середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів (це особлива форма залучення фахівців на підставі спеціального цивільно-правового договору – гіг-контракту) має бути не менше, ніж дев’ять осіб.
  4. Розмір середньомісячної винагороди працівників компанії та гіг-спеціалістів має бути не нижче, ніж 1200 євро (йдеться про гривневий еквівалент цієї суми).

Які переваги надає ІТ компанії режим Дія Сіті?

ІТ компанія, яка стане резидентом Дія Сіті, має такі переваги:

  • Виплати фахівцю, з яким укладений гіг-контракт або трудовий договір, оподатковують ПДФО за ставкою 5 % та військовим збором за ставкою 1,5 %. За умови, що їх розмір не перевищуватиме еквівалент 240 000 євро на рік. Водночас компанія сплачує ЄСВ з мінімальної заробітної плати. Тобто доходи такого фахівця оподатковують майже на одному рівні з доходами ФОП на єдиному податку 3 групи.
  • Власник компанії має змогу одержувати легальний дохід  з низьким податковим навантаженням. Наприклад у вигляді заробітної плати, якщо він буде працевлаштований у компанії.
  • Компанія має змогу залучати гіг-спеціалістів без жодних ризиків щодо визнання відносин із ними трудовими. Законодавство про Дія Сіті містить низку застережень, які унеможливлють визнання гіг-контрактів трудовими договорами.
  • Компанія - резидент Дія Сіті має змогу укладати NDA та Non-Compete угоди. Ці угоди можна укладати з працівниками, гіг-спеціалістами та ФОПами, залученими до проєктів компанії. Також компанії - резиденти Дія Сіті можуть укладати подібні угоди між собою.
  • Резиденти Дія Сіті мають змогу застосовувати опціони для персоналу. Більше інформації про опціони для персоналу ви можете знайти у статті ЯК  ПРАЦЮЮТЬ ОПЦІОНИ ДЛЯ ПЕРСОНАЛУ ЗА КОРДОНОМ?

Окремою перевагою режиму Дія Сіті є стійкість до змін у законодавстві. Умови ведення бізнесу резидентами Дія Сіті не можуть бути погіршені протягом 25 років. Принаймні така гарантія міститься в законі.

IT компанія, яка стала резидентом Дія Сіті, може обрати один із доступних варіантів оподаткування:

  • бути платником податку на прибуток та сплачувати цей податок на загальних підставах за ставкою 18 %;
  • стати платником податку на прибуток на особливих умовах та сплачувати так званий «податок на виведений капітал».

Якщо компанія стане платником податку на виведений капітал, то її прибуток залишається в її розпорядженні та його не оподатковують. Компанія сплачує податок за ставкою 9 % лише під час виплати дивідендів та інших виплат, передбачених законодавством.

Власник компанії - платника на виведений капітал не сплачує ПДФО та військовий збір під час одержання дивідендів, якщо їх виплачують не частіше ніж 1 раз на 2 роки. Якщо ж компанія виплачуватиме дивіденди частіше, то власник сплачуватиме ще ПДФО за ставкою 9 % та військовий збір за ставкою 1,5 %.

Які недоліки має режим Дія Сіті?

Поряд із перевагами, режим Дія Сіті має кілька недоліків. Вони не є критичними, але їх треба враховувати. Такими недоліками є:

  • Потреба жорсткого дотримання вимог законодавства для резидентів Дія Сіті. Якщо це не робити, то компанія може втратити статус резидента Дія Сіті або пільги зі сплати податків.
  • Обмеження щодо здійснення деяких операцій. Йдеться про резидентів Дія Сіті, які сплачують податок на виведений капітал. Здійснення таких операцій призводить до сплати додаткових податків.
  • Брак усталеної судової практики. Дія Сіті це порівняно новий правовий режим. До того, як буде сформована судова практика, бізнес та податкова можуть неоднаково тлумачити положення законодавства про Дія Сіті. Це може призвести до судових втрат.
  • Потреба проводити щорічний аудит. Компанія - резидент Дія Сіті має надавати звіт про відповідність усім вимогам. Вона має це робити за підсумками перших трьох місяців, а потім щороку. Кожен звіт має бути підтверджений незалежним висновком аудитора. Хоч на час війни компанії звільнені від подання аудиторських висновків, тим не менш, згодом компанії нестимуть додаткові витрати.
  • Порівняно складний документообіг. Компанія має вести повний документообіг, передбачений українським законодавством. Це може призвести до додаткових витрат на бухгалтерське обслуговування.
  • Розрахунки із залученим персоналом та виплати власникам мають бути в гривні. Потреба проводити розрахунки здебільшого в гривні може призвести до втрат на курсових різницях.
  • Брак пільг зі сплати податку на додану вартість. Резидент — Дія Сіті сплачує податок на додану вартість за загальними правилами. Тому для компаній, орієнтованих на український ринок, перехід на режим Дія Сіті може бути невигідним. Більш детальну інформацію про оподаткування ІТ компаній ви можете знайти в статті НАЙПРОСТІШИЙ ҐАЙД З ОПОДАТКУВАННЯ ПРОГРАМНОЇ ПРОДУКЦІЇ У 2023 РОЦІ.

Коли резиденту Дія Сіті варто сплачувати податок на прибуток?

Компанія - резидент Дія Сіті на загальній системі оподаткування може стати у пригоді:

  • порівняно невеликим ІТ компаніям;
  • ІТ компаніям із невисоким рівнем прибутковості;
  • ІТ компаніям, дохід яких можна регулювати. Наприклад, якщо такі компанії надають послуги здебільшого материнській іноземній компанії.

Тобто йдеться про випадки, коли прибуток компанії можливо оптимізувати через зниження доходу або за рахунок додаткових витрат. Такими витратами можуть бути, зокрема, виплати власникам за трудовими договорами чи гіг-контрактами.

Коли резиденту Дія Сіті варто стати платником податку на виведений капітал?

Податок на виведений капітал задуманий у такий спосіб, щоб вивід грошей із бізнесу був максимально затратним для платника податку на особливих умовах. Для цього запровадили податок за ставкою 9 %, зокрема, на такі операції:

  • виплата дивідендів;
  • виплата власникові компанії у звʼязку з ліквідацією компанії, виходом зі складу учасників тощо;
  • виплати в межах договорів про спільну діяльність;
  • виплати відсотків, комісій, винагород, відшкодувань тощо;
  • безоплатна передача майна, послуг, робіт;
  • надання та повернення фінансової допомоги;
  • передача майна (виконання робіт, надання послуг) окремим особам;
  • виплата роялті;
  • переказ коштів на свої іноземні рахунку;
  • виплати платникам єдиного податку;
  • окремі інвестиції.

Якщо компанія здійснює вищеперелічені виплати та операції на користь осіб, які не є резидентами Дія Сіті, здебільшого треба буде сплатити податок за ставкою 9 % від суми виплати або вартості операції. Це може суттєво ускладнювати ведення бізнесу.

Тому перехід на сплату податку на виведений капітал може бути доцільним у таких випадках:

  • Коли компанія планує реінвестувати майже весь одержаний прибуток в основні фонди. Однак потребу в цьому мають не всі ІТ компанії. Лише ті, які використовують велику кількість обладнання. Наприклад, дата - центри.
  • Якщо в компанії є надлишок прибутку, який не вдається оптимізувати в інший спосіб. Водночас, якщо кошти будуть зосереджені на рахунках української компанії, то через нестабільну економічну ситуації, зумовлену війною, існує ризик втрати цих коштів. Тому треба буде мінімізувати цей ризик, а також вирішити проблему знецінення грошових коштів через інфляцію. Це складне завдання.

Детально особливості режимів оподаткування резидентів Дія Сіті будуть розглянуті в наступних статтях. Щоб їх не пропустити, підпишіться на мій канал у Telegram.

Отже, компанія резидент Дія Сіті – це доволі зручний інструмент для структурування ІТ бізнесу. Якщо ви розглядаєте відкриття ІТ компанії - резидента Дії Сіті або перехід на цей режим, то треба виходити з таких міркувань:

  • Вам, скоріш за все, не варто це робити, якщо ваш бізнес має надприбуток, який складно оптимізувати в Україні. В цьому разі вам варто розглянути відкриття іноземної компанії. Через ризики, зумовлені війною, тримати гроші за кордоном безпечніше.
  • Вам, скоріш за все, підійде компанія Дія Сіті на загальній системі оподаткування, якщо у вас порівняно невелика ІТ компанія або її прибутковість невисока.
  • Компанія Дія Сіті може бути включена до структури вашого бізнесу як доповнення до іноземної компанії. Наприклад, для впорядкування відносин із персоналом, який перебуває в України.
  • Вам може стати в пригоді компанія Дія Сіті - платник податку на виведений капітал, якщо ви планує активно реінвестувати майже весь одержаний прибуток.

Якщо ви бажаєте отримати консультацію щодо оподаткування ІТ компаній або з будь-яких інших питань, звʼяжіться зі мною за цим посиланням.

Підпишіться на мій канал Telegram. Якщо ви це зробите, то не пропустите цікаві та корисні матеріали про оподаткування ІТ бізнесу в Україні та за кордоном.

Більше інформації про мене ви можете знайти на моєму сайті.

Інші публікації, які можуть вас зацікавити

Коментарі
* Адреса електроної пошти не буде відображатися на сайті