07 Jan
ЯК БРИТАНСЬКА IT КОМПАНІЯ ОБЧИСЛЮЄ VAT?

Після реєстрації платником VAT британська компанія має:

  • Включати VAT до ціни своїх товарів і послуг.
  • Вести облік отриманого VAT (output VAT) та сплаченого VAT (input VAT).
  • Подавати декларацію з VAT до податкової служби (HMRC).
  • Сплачувати VAT.

Про те, коли британську компанію треба реєструвати платником VAT, ви можете дізнатися зі статті ВСЕ ПРО РЕЄСТРАЦІЮ БРИТАНСЬКОЇ ІТ КОМПАНІЇ ПЛАТНИКОМ VAT.

Ця стаття — друга з циклу статей, присвячених британському законодавству про VAT. У ній ітиметься про те, як ІТ компанія у Великій Британії обчислює VAT. Ви дізнаєтесь:

  • Як обчислюють VAT за податковим законодавством Великобританії?
  • До ціни яких товарів і послуг включають VAT?
  • Як оподатковують VAT послуги, придбані у нерезидентів?
  • Які ставки VAT є у Великобританії?
  • Які бувають схеми сплати VAT у Великій Британії?
  • Які транзакції впливають на input VAT?
  • Як оподатковують VAT послуги, надані та придбані британською ІТ компанією?

Питання декларування та сплати VAT будуть розглянуті в наступних статтях. Щоб не пропустити їх, підпишіться на мій канал у Telegram.

Як обчислюють VAT за податковим законодавством Великобританії?

Після реєстрації платником VAT компанія має включати VAT до ціни товарів і послуг, які вона продає. VAT, отриманий у складі ціни товарів і послуг, у Великій Британії називають output VAT.

Водночас компанія має змогу зарахувати VAT, який компанія сплатила під час придбання товарів та послуг. Це можна зробити, якщо придбані товари й послуги компанія використовує у власній господарській діяльності. VAT, який компанія сплатила під час придбання товарів і послуг, називають input VAT.

Якщо використовувати термінологію українського податкового законодавства, то input VAT — це податковий кредит, а output VAT — податкове зобов’язання.

Зазвичай output VAT та input VAT визнають в момент складання та отримання компанією інвойсів. Також можливе визнання output VAT та input VAT в момент одержання та сплати коштів. Останній варіант буде розглянутий трохи згодом.

VAT, який компанія має сплатити, є різницею між output VAT та input VAT. Якщо результат є позитивним, компанія має сплатити податок. Якщо він відʼємний, то компанія може його відшкодувати.

До ціни яких товарів і послуг включають VAT?

Компанія включає VAТ до ціни всіх товарів і послуг, що підлягають оподаткуванню цим податком. Одержаний у складі ціни VAT впливатиме на розмір output VAT.

Компанія не включає VAТ до ціни товарів і послуг, якщо вони:

  • звільнені від оподаткування VAT (exempt from VAT);
  • не підлягають оподаткуванню VAT (outside the scope of the UK VAT system).

Наприклад, послугами, які звільнені від оподаткування VAT, є різноманітні фінансові послуги. А послугами, які не підлягають оподаткуванню, є ті, що компанія постачає іноземним клієнтам.

Перелік послуг, які звільненні від оподаткування VAT або не підлягають оподаткуванню можна знайти за посиланням.

Коли йдеться про ІТ компанію, то вона має включати VAT до складу ціни послуг, проданих британським клієнтам. До ціни послуг, які ІТ компанія продає іноземним клієнтам, включати VAT не треба. Ці послуги не підлягають оподаткуванню VAT (outside the scope of the UK VAT system).

Як оподатковують VAT послуги, придбані у нерезидентів?

До складу output VAT треба включити також податок, нарахований за процедурою Reverse Charge. VAT за цією процедурою нараховують під час придбання послуг у нерезидентів.

Водночас, якщо компанія не продає товари і послуги, звільнені від оподаткування VAT (exempt from VAT), то податок, нарахований за цією процедурою, повністю включають до складу input VAT. Тобто фактично компанія не сплачує VAT, нарахований за цією процедурою.

Більше інформації про цю процедуру ви можете знайти у статті ЧОМУ ВАРТО ЗНАТИ, ЩО ТАКЕ REVERSE CHARGE, І ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО ДЛЯ ІТ КОМПАНІЙ?

Які ставки VAT є у Великобританії?

Платник VAT має включати VAT до ціни товарів і послуг за такими ставками:

Ставка VAT
Товари та послуги, до яких застосовують ставку
20%
Основна ставка. ЇЇ застосовують до більшості товарів та послуг, які компанія продає. Її також застосовують в межах процедури Reverse Charge під час придбання послуг у іноземних постачальників.
5%
Знижена ставка. Здебільшого її застосовують до соціально важливих товарів. Наприклад, деяких продуктів харчування, комунальних послуг тощо.
0%
Нульову ставку застосовують до товарів, які компанія експортує, товарів першої необхідності, дитячого одягу тощо.


ІТ послуги, які компанія продає британським клієнтам, майже завжди оподатковують за ставкою 20%.

Детальну інформацію про ставки VAT, які застосовують до різноманітних товарів та послуг, ви можете знайти за посиланням.

Які бувають схеми сплати VAT у Великій Британії?

Якщо обсяг продажу оподатковуваних товарів і послуг вашої компанії, не перевищує 150 000 фунтів на рік, то компанія може перейти на сплату VAT за фіксованими ставками (VAT Flat Rate Scheme).

Фіксовані ставки є нижчими, ніж базова ставка. Водночас після переходу на сплату VAT за фіксованими ставками компанія не враховує input VAT під час обчислення податку.

Розмір таких ставок залежить від виду діяльності компанії. ІТ послуги здебільшого оподатковують за ставкою 14,5%. Інформацію про фіксовані ставки VAT для різноманітних товарів та послуг можна знайти за посиланням.

У Великій Британії є також інші схеми сплати VAT. До них належать:

  • Річна сплата VAT (VAT Annual Accounting Scheme). Обрав цю схему компанія може звітувати не чотири рази на рік, а лише один раз.
  • Облік VAT за надходженням коштів (VAT Cash Accounting Scheme). Компанія обліковує output VAT в момент надходження коштів за продані товари й послуги, а не в момент складання інвойсу. Input VAT вона обліковує в момент оплати товарів або послуг. 

Компанія може обрати ці схеми сплати VAT, якщо обсяг продажу оподатковуваних товарів і послуг, не перевищує 1 350 000 фунтів на рік.

Для ритейл бізнесу у Великобританії доступні також інші схеми сплати VAT.

Якщо ви не впевнені щодо схеми сплати VAT, яку доцільно обрати вашій ІТ компанії, то залиште її на основній схемі. В цьому разі вона обчислюватиме сплачуватиме податок щоквартально, з застосуванням основної ставки.

Переваги та недоліки різних схем сплати VAT для британських ІТ компаній, буде розглянуто в одній з наступних статей. Щоб не пропустити її, підпишіться на мій канал в Telegram.

Які транзакції впливають на input VAT?

До input VAT включають :

  • VAT, сплачений під час придбання товарів і послуг у інших платників VAT. Компанія не може врахувати сплачений VAT, якщо придбані товари і послуги компанія використовує в операціях, звільнених від оподаткування (exempt from VAT). 
  • VAT, нарахований за процедурою Reverse Charge. Якщо компанія не продає товари і послуги, звільнені від оподаткування (exempt from VAT), то цей податок включають як до output VAT, так і до input VAT. В цьому разі компанія його фактично не сплачує. Якщо ж компанія продає товари і послуги, звільнені від оподаткування, то VAT, нарахований за цією процедурою, доведеться сплатити. Принаймні частково.
  • VAT, сплачений до реєстрації платником VAT. Йдеться про товари, придбані у платників VAT, впродовж 4 років до реєстрації компанії платником VAT. Податок, сплачений під час їх придбання, можна зарахувати за умови, що ці товари не продані на момент реєстрації. Або якщо придбані товари використані для виробництва власних товарів, які залишилися непроданими на момент реєстрації. Компанія також може зарахувати VAT, сплачений у звʼязку з придбанням послуг у платників VAT. Ці послуги мають бути придбані протягом 6 місяців до моменту реєстрації.

Як оподатковують VAT послуги, надані та придбані британською ІТ компанією?

Інформацію, про те, як оподатковують послуги, надані та придбані британською ІТ компанією, наведено у таблиці нижче.

Послуги та товари
Вплив на output VAT
Вплив на input VAT
ІТ послуги, надані британським клієнтам
так, треба нарахувати VAT за ставкою 20%
ні
ІТ послуги, надані іноземним клієнтам
ні, такі послуги не підлягають оподаткуванню VAT (outside the scope of the UK VAT system)
ні
Послуги, придбані у іноземних постачальників, в тому числі українських ФОП
так, треба нарахувати VAT за процедурою Reverse Charge за ставкою 20%
так, вся сумма VAT, нарахована  за процедурою Reverse Charge, може бути включена до input VAT
Послуги, придбані  у британських платників VAT
ні
так, вся сумма сплаченого VAT може бути включена до input VAT
Послуги, придбані  у британських постачальників, які не є платниками VAT
ні
ні
Послуги, придбані у британських платників VAT протягом 6 місяців до моменту реєстрації компанії платником VAT
ні
так, вся сумма сплаченого VAT може бути включена до input VAT, якщо придбані послуги повʼязані з господарською діяльністю компанії


Якщо ви бажаєте отримати консультацію щодо оподаткування ІТ компаній або з будь-яких інших питань, звʼяжіться зі мною за цим посиланням.

Підпишіться на мій канал Telegram. Якщо ви це зробите, то не пропустите цікаві та корисні матеріали про оподаткування ІТ бізнесу в Україні та за кордоном.

Більше інформації про мене ви можете знайти на моєму сайті.

Інші публікації, які можуть вас зацікавити

Коментарі
* Адреса електроної пошти не буде відображатися на сайті