22 Dec
ВСЕ ПРО РЕЄСТРАЦІЮ БРИТАНСЬКОЇ ІТ КОМПАНІЇ ПЛАТНИКОМ VAT

Компанія у Великій Британії може стати вам у пригоді в таких випадках:

  1. Ви переїхали до цієї країни та плануєте перебувати в ній протягом тривалого часу. Тоді ви можете мати потребу в джерелі легального доходу у Великобританії. Таким джерелом може бути ваша компанія.
  2. Ваші клієнти здебільшого походять із Великої Британії. Особливо, якщо вони належать до категорії B2C. Продавати послуги таким клієнтам через британську компанію може бути зручніше та вигідніше.
  3. Ви плануєте залучити кошти британських інвесторів. Вони, скоріш за все, віддаватимуть перевагу інвестуванню в компанію, яка діє в межах звичного їм англійського права.
  4. Вам потрібна іноземна компанія, але ви не можете залишити Україну. Компанію у Великій Британії можна відкрити дистанційно, швидко та без зайвих витрат. Про те, як це зробити, ви можете дізнатися зі статті ЯК ШВИДКО ВІДКРИТИ КОМПАНІЮ У ВЕЛИКОБРИТАНІЇ БЕЗ ЗАЙВИХ ВИТРАТ?

До того, як прийняти рішення про відкриття іноземної компанії, варто оцінити всі потенційні втрати. Зокрема, пов’язані зі сплатою податків.

Під час оцінювання податкового навантаження зазвичай більшу увагу приділяють податку на прибуток (Corporate Income Tax або CIT). Інформацію про те, як оподатковують прибуток британської компанії ви можете знайти в статті ЯК ОПОДАТКОВУЄТЬСЯ ПРИБУТОК БРИТАНСЬКОЇ КОМПАНІЇ?

Однак для ІТ компанії податок на додану вартість (Value Added Tax або VAT) має не менш важливе значення. Щоб повністю оцінити вплив VAT на британську ІТ компанію треба знати та розуміти:

  1. Умови, за яких компанію у Великій Британії реєструють платником VAT.
  2. Порядок нарахування, звітування та сплати VAT.
  3. Відповідальність за порушення законодавства у сфері справляння VAT.

Ця стаття перша з циклу публікацій, присвячених цьому податку. У ній ви знайдете інформацію про реєстрацію британської компанії платником VAT. Ви дізнаєтесь:

  • Коли компанію треба реєструвати платником VAT?
  • Які операції впливають на обовʼязкову реєстрацію платником VAT?
  • Чи завжди треба реєструвати компанію платником VAT після перевищення порогу оподатковуваних операцій?
  • Як відбувається реєстрація платником VAT?
  • Яка відповідальність за несвоєчасну реєстрацію?
  • Які наслідки реєстрації компанії платником VAT?
  • Як скасувати реєстрацію платником VAT?

Питання нарахування, звітування та сплати VAT будуть розглянуті в наступних статтях. Щоб їх не пропустити підпишіться на мій канал у Телеграм.

Коли компанію треба реєструвати платником VAT?


Компанію треба реєструвати платником VAT, коли обсяг її операцій, які підлягають оподаткуванню VAT (VAT taxable turnover), за останні 12 календарних місяців досягне 85 000 фунтів. Які операції включають до цього обсягу, буде роз’яснено нижче.

Це правило поширюється на компанії, на індивідуальних підприємців та на партнерства.

Компанію можна також зареєструвати платником VAT до досягнення зазначеного порогу. Зазвичай це доцільно робити, коли поміж ваших постачальників переважають британські компанії та підприємці, які є платниками VAT.

Британське законодавство передбачає два варіанти дій компанії у випадку досягнення зазначеного порогу.

Перший варіант, це коли ви не знали, що в конкретному місяці обсяг оподатковуваних операцій досягне значення 85 000 фунтів. Наприклад, коли відбувся незапланований продаж товарів або послуг.

У цьому випадку компанію треба зареєструвати платником VAT упродовж 30 днів після закінчення місяця, в якому поріг було перевищено. Датою реєстрації платником VAT буде перший день другого місяця, що слідує за місяцем, у якому компанія перевищила поріг.

Приклад

Між 10 липня 2024 року та 9 липня 2024 року обсяг операцій, які оподатковують VAT, становить 100 000 фунтів. Ви маєте зареєструвати компанію платником VAT до 30 серпня 2024 року. Дата реєстрації платником VAT — 1 вересня 2024 року.

Другий варіант, це коли ви на початку місяця очікуєте, що обсяг оподатковуваних операцій у цьому місяці досягне значення 85 000 фунтів. Наприклад, коли в контракті, укладеному вашою компанією, зазначений точний період (місяць) постачання товарів чи послуг.

У цьому випадку ви маєте зареєструвати компанію платником VAT протягом 30 днів від початку місяця. Датою реєстрації платником VAT буде перший день місяця, у якому ви очікували перевищення.

Приклад

1 червня ваша компанія укладає контракт про надання послуг на суму 100 000 фунтів. Ви очікуєте одержати винагороду за ним у кінці червня. Зареєструвати компанію платником VAT треба до 30 червня. Датою реєстрації буде 1 червня.

Британське законодавство передбачає випадки, коли платниками VAT мають бути зареєстровані іноземні компанії та підприємці. Наприклад, якщо вони продають товари й послуги B2C клієнтам на території Великої Британії. Про особливості реєстрації іноземних компаній і підприємців платником VAT у Великобританії йтиметься в одній із наступних статей. Щоб її не пропустити, підпишіться на мій канал у Телеграм.

Які операції впливають на обовʼязкову реєстрацію платником VAT?

До операцій, які зумовлюють обов’язкову реєстрацію платником VAT, належать:

  • Постачання товарів і послуг британським компаніям, підприємцям та фізичним особам.
  • Послуги, які компанія отримує від іноземних компаній та підприємців.
  • Товари, які компанія постачає за ставкою 0 % (експорт).

Водночас операції, виключені із числа оподатковуваних (exempt from VAT), не треба враховувати. Інформацію про такі операції ви можете знайти за посиланням.

Операції, притаманні ІТ компаніям, та їх вплив на обовʼязок реєстрації платником VAT, наведено в таблиці нижче.

Вид операції
Чи треба враховувати?
ІТ послуги, які компанія постачає британським клієнтам.
ТАК
ІТ послуги, які компанія постачає іноземним клієнтам.
НІ
Послуги, у тому числі ІТ послуги, придбані в британських компаній і підприємців.
НІ
ІТ послуги, придбані від іноземних компаній і підприємців.
ТАК
Інші послуги, придбані від іноземних компаній і підприємців.
ТАК
(крім послуг виключених із числа оподатковуваних)
Товари, придбані від британських та іноземних постачальників.
НІ

Зверніть увагу, що послуги, які ваша компанія отримує від іноземних постачальників, треба враховувати під час оцінки обсягу оподатковуваних операцій. Це особливість британського підходу. В інших країнах, у яких справляють VAT, придбання послуг від нерезидентів зазвичай не впливає на обов’язок реєстрації. Натомість придбання таких послуг до реєстрації призводить до сплати VAT за процедурою Reverse Charge. Більше інформації про цю процедуру ви зможете знайти в статті ЧОМУ ВАРТО ЗНАТИ, ЩО ТАКЕ REVERSE CHARGE, І ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО ДЛЯ ІТ КОМПАНІЙ?

Приклад

За останні 12 календарних місяців ваша компанія надала ІТ послуги таким клієнтам:

  • британська компанія — 50 000 фунтів;
  • французька компанія — 40 000 фунтів;

У той самий період ваша компанія отримала послуги від таких осіб:

  • розробники програмного забезпечення з України — 34 000 фунтів;
  • бухгалтерська фірма з Великобританії — 6 000 фунтів;
  • податковий консультант з України — 2 000 фунтів.

У цьому випадку ви маєте зареєструвати вашу компанію платником VAT, оскільки обсяг послуг, які оподатковують VAT, перевищив 85 000 фунтів. Адже загальний обсяг послуг, наданих британському клієнту (50 000 фунтів), а також придбаних у українських розробників та податкового консультанта (36 000 фунтів), становить 86 000 фунтів.

Чи завжди треба реєструвати компанію платником VAT після перевищення порогу оподатковуваних операцій?

Якщо перевищення порогу було разовим, то компанія може уникнути реєстрації платником VAT. Це ще одна особливість британського підходу.

Для уникнення реєстрації треба надати до британських податкових органів (HMRC) обґрунтування, що перевищення мало разовий характер. Таке обґрунтування ви подаєте разом із заявою про реєстрацію компанії платником VAT.

Також треба буде підтвердити, що наступні 12 місяців обсяг оподатковуваних VAT операцій не перевищуватиме 83 000 фунтів. Зверніть увагу, саме 83 000 фунтів, а не 85 000 фунтів.

HMRC вивчить надані вами документи. Якщо ваші аргументи не валаштують HMRC, то компанію зареєструють платником VAT.

Як відбувається реєстрація платником VAT?

Зареєструвати компанію платником VAT вам допоможе бухгалтер, який супроводжує вашу компанію. Також це можна зробити через бухгалтерський онлайн-сервіс. Вони передадуть реєстраційну заяву до HMRC від імені вашої компанії.

Після того, як ваша компанія стане платником VAT, варто зареєструвати податковий бізнес акаунт. Так ви зможете відслідковувати інформацію про подані декларації, стан розрахунків, граничні дати декларування та сплати податків тощо.

Після того, як вашу компанію зареєструють платником VAT, ви отримаєте:

  • 9-значний номер VAT, який треба зазначати на всіх інвойсах, складених вашою компанією.
  • Інформацію про те, як налаштувати податковий бізнес акаунт.
  • Інформацію про те, коли треба подати першу декларацію з VAT та сплатити податок.
  • Інформацію про дату реєстрації платником VAT.

Яка відповідальність за несвоєчасну реєстрацію?


У випадку несвоєчасної реєстрації платником VAT компанія має доплатити податок, який вона сплатила би, якщо б її зареєстрували своєчасно.

Крім того, компанія має сплатити штраф. Його розмір залежить від строку зволікання з реєстрацією. Мінімальний штраф становить 50 фунтів.

Пропущений строк
Штраф
до 9 місяців
5 % від розміру податку, недоплаченого через несвоєчасну реєстрацію
від 9 до 18 місяців
10 % від розміру податку, недоплаченого через несвоєчасну реєстрацію
понад 18 місяців
15 % від розміру податку, недоплаченого через несвоєчасну реєстрацію

Для ІТ компанії, яка постачає послуги виключно іноземним клієнтам, штраф, скоріш за все,  буде мінімальним.

Якщо на компанію буде накладено штраф за несвоєчасну реєстрацію платником VAT, HMRC повідомить про своє рішення в письмовій формі. Також лист від HMRC міститиме інструкцію щодо оскарження такого рішення.

Які наслідки реєстрації ІТ компанії платником VAT?

Після реєстрації платником VAT компанія має:

  • Включати VAT до вартості своїх товарів і послуг.
  • Вести облік отриманого VAT (output VAT) та сплаченого VAT (input VAT).
  • Подавати декларацію з VAT до HMRC.
  • Сплачувати VAT.

VAT, який компанія сплачує, зазвичай є різницею між VAT, який компанія, отримала від своїх покупців і клієнтів (output VAT), і VAT, який компанія сплатила іншим компаніям і підприємцям (input VAT).

Якщо різниця між output VAT та input VAT матиме позитивне значення, компанія має сплатити різницю до HMRC. Якщо різниця матиме від’ємне значення, HMRC зазвичай повертає різницю.

Особливості обчислення та сплати VAT у Великій Британії будуть розглянуті в одній із наступних статей. Щоб не пропустити її, підпишіться на мій канал у Телеграм.

Ще одним наслідком реєстрації платником VAT є можливість зарахувати податок, сплачений у складі вартості товарів і послуг, придбаних до реєстрації.

Йдеться про товари, придбані впродовж 4 років до реєстрації платником VAT. Податок, сплачений під час їх придбання, можна зарахувати за умови, що ці товари не продані на момент реєстрації. Або якщо придбані товари використані для виробництва власних товарів, які залишилися непроданими на момент реєстрації. Компанія також може зарахувати VAT, сплачений під час придбання послуг, якщо вони були придбані протягом 6 місяців до моменту реєстрації.

Як скасувати реєстрацію платником VAT?

Якщо обсяг операцій із постачання товарів і послуг, які підлягають оподаткування VAT, впаде нижче ніж 83 000 фунтів, ви можете надати до HMRC заяву про скасування реєстрації  платником VAT.

Крім того, ви маєте подати клопотання про скасування реєстрації, якщо ваша компанія починає здійснювати лише операції, які виключено із числа оподатковуваних. Для ІТ компанії такий сценарій малоймовірний.

Отже, в цілому британські правила реєстрації платником VAT подібні до тих, що застосовують в інших країнах, у яких справляють VAT. Однак треба враховувати й відмінності британського підходу до цього питання.

По-перше, це включення придбаних у нерезидентів послуг до обсягів, які зумовлюють обов’язкову реєстрацію платником VAT.

По-друге, це можливість уникнути реєстрації платником VAT, якщо відбулося разове перевищення порогу оподатковуваних операцій.

По-третє, це можливість урахувати або відшкодувати податок, який був сплачений у складі придбаних товарів і послуг до реєстрації компанії платником VAT.

Якщо ви бажаєте отримати консультацію щодо оподаткування ІТ компаній або з будь-яких інших питань, звʼяжіться зі мною за цим посиланням.

Підпишіться на мій канал Telegram. Якщо ви це зробите, то не пропустите цікаві та корисні матеріали про оподаткування ІТ бізнесу в Україні та за кордоном.

Більше інформації про мене ви можете знайти на моєму сайті.

Інші публікації, які можуть вас зацікавити

Коментарі
* Адреса електроної пошти не буде відображатися на сайті