03 Nov
ЧОМУ ВАРТО ЗНАТИ, ЩО ТАКЕ REVERSE CHARGE, І ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО ДЛЯ ІТ КОМПАНІЙ?

Зазвичай під час вибору юрисдикції для відкриття ІТ компанії звертають увагу на податок на прибуток. Однак ключове значення для оподаткування ІТ послуг та операцій з програмним забезпеченням має податок на додану вартість (ПДВ або VAT, якщо використовувати скорочення прийняте за кордоном). Нехтування цим податком може призвести до додаткових втрат.

Хоч принципи оподаткування ПДВ (VAT) однакові, проте кожна країна має особливості у справлянні цього податку. Найбільш ці особливості помітні під час оподаткування послуг, придбаних у нерезидентів. Адже у компанії може виникнути обовʼязок нарахувати та сплатити податок на додану вартість за процедурою Reverse Charge.

У цій статті ви знайдете корисну інформацію про те, що таке Reverse Charge, особливості застосування цієї процедури в різних країнах, наслідки Reverse Charge для ІТ компаній. Ця інформація допоможе вам уникнути помилок під час вибору юрисдикції для відкриття ІТ компанії.

Що таке Reverse Charge?

Оподаткування операцій з постачання послуг податком на додану вартість залежить від того, чи здійснюють такі операції на митній території держави, чи ні. В більшості країн, в яких справляють податок на додану вартість, місцем постачання послуг вважають місцезнаходження отримувача таких послуг. В Україні використовується трохи інший підхід. Є відповідні переліки послуг, і в залежності від виду послуг визначають їх місце постачання.

Якщо послуги на митній території надає локальна компанія або підприємець, то вони мають нарахувати та сплатити податок на додану вартість, за умови що вони зареєстровані платниками цього податку. Однак, коли йдеться про отримання послуг від нерезидента, то податок спалчує не нерезидент, який постачає такі послуги, а компанія або підприємець, які їх отримують. Це значно полегшує державі контроль за сплатою податку, адже їй не треба обліковувати та контролювати всіх іноземних постачальників послуг.

Такий механізм перенесення обов'язку зі сплати податку на додану вартість від іноземного постачальника послуг до локального отримувача послуг має назву Reverse Charge.

Зверніть увагу, коли іноземні компанії постачають електронні послуги B2C клієнтам з країн, в яких справляють податок на додану вартість, то вони, зазвичай, мають зареєструватися платником податку на додану вартість у цих країнах або, у випадку країн Євросоюзу, застосовувати особливий механізм справляння цього податку VAT OSS. Більше інформації про це ви знайдете у статті ПРОДАЖ SAAS ТА EULA ПРОДУКТІВ КЛІЄНТАМ З ЄС: ОСОБЛИВОСТІ СПЛАТИ VAT.

З точку зору застосування Reverse Charge найбільший інтерес викликає підхід, встановлений законодавством України, Великої Британії та Польщі. Далі будуть розглянуті особливості сплати ПДВ (VAT) за процедурою Reverse Charge IT компаніями в цих країнах.

Reverse Charge та українське податкове законодавство

Хоч українське законодавство не використовує термін Reverse Charge або його український еквівалент, а втім в Україні є процедура нарахування та сплати ПДВ під час придбання послуг у нерезидентів. Такий обов'язок в української компанії виникає під час придбання більшості послуг, зокрема ІТ послуг, бухгалтерських, юридичних, консультаційних, рекламних тощо.

Треба врахувати, що українські компанії мають платити ПДВ під час придбання таких послуг у нерезидентів, навіть якщо вони не зареєстровані платниками ПДВ, наприклад, через те, що вони є платником єдиного податку.

З цього правила є виключення, які варто враховувати:

  • По-перше,  компанії не сплачують ПДВ під час придбання послуг у нерезидентів, якщо місце постачання таких послуг знаходиться поза межами митної території України. До таких послуг, зокрема, належать маркетингові послуги.
  • По-друге,  компанії не не сплачують ПДВ, якщо операції з придбання послуг у нерезидентів звільненні від оподаткування ПДВ або не є обʼєктом оподаткуванням. До звільнених від оподаткування ПДВ, наприклад, раніше належали послуги з постачання програмної продукції. На жаль, з 01 січня 2023 року такі послуги оподатковують ПДВ в загальному порядку. Прикладом операцій, які не є обʼктом оподаткування ПДВ є виплата роялті за ліцензійними договорами. Однак треба врахувати, що українське податкове законодавство не відносить до роялті винагороду, виплачену у звʼязку з придбання ліцензій за EULA та іншими On-Premise угодами, в яких отримувач ліцензії є кінцевим користувачем програмного забезпечення. Тому під час придбання таких ліцензій українській компанії доведеться сплатити ПДВ. Більше інформації про оподаткування ПДВ операцій з постачання програмної продукції та придбання ліцензій ви знайдете у статтях за посиланнями НАЙПРОСТІШИЙ ҐАЙД З ОПОДАТКУВАННЯ ПРОГРАМНОЇ ПРОДУКЦІЇ У 2023 РОЦІ та ВСЕ, ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ОПОДАТКУВАННЯ SAAS, EULA ТА ІНШИХ ЛІЦЕНЗІЙ НА ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ.

Нарахування та сплата українською компанією ПДВ під час придбання послуг у нерезидента матиме такі наслідки:

  • Якщо компанія зареєстрована платником ПДВ та реалізує послуги українським клієнтам, то вона матиме змогу зарахувати принаймні частину раніше сплаченого ПДВ під час сплати податку.
  • Якщо компанія не є платником ПДВ, але водночас перебуває на загальній системі оподаткування, то вона матиме змогу віднести сплачений ПДВ на витрати компанії, що призведе до зменшення податку на прибуток.
  • Якщо компанія є резидентом Дія Сіті, яка обрала спеціальний режим оподаткування, або є платником на єдиному податку, то вона сплатить ПДВ без можливості врахування цього податку під час сплати єдиного податку або податку, обумовленого   спеціальним режим оподаткування Дія Сіті.

Отже, придбання українською компанією  послуг у нерезидента, зазвичай, призводить до додаткових податкових втрат, які треба врахувати під час оцінки податкового навантаження на бізнес.

Reverse Charge та податкове законодавство Польщі

Що стосується Польщі, то підхід до Reverse Charge (в Польщі також використовують польський еквівалент - Odwrotne obciążenie) в цій країні найбільш сприятливий для платників податків.

До реєстрації платником VAT компанія має сплачувати цей податок за процедуро Reverse Charge під час придбання послуг від нерезидентів. Водночас як і українська компанія, польська компанія матиме змогу врахувати сплачений податок в складі витрат та зменшити податок на прибуток.

Однак ситуація кардинально змінюються після реєстрації компанії платником VAT. Після цього компанія фактично не сплачує VAT за процедурою Reverse Charge, оскільки відбувається залік цього податку. За польськими правилами такий залік можливий навіть, якщо послуги, придбані у нерезидентів, компанія використовує для продажу товарів і послуг іноземним клієнтам. Саме такий підхід до оподаткування послуг VAT в Польщі робить цю юрисдикцію досить цікавою для відкриття ІТ компанії.

Тому варто зареєструвати польську ІТ компанію платником VAT якнайшвидше. Тобто до досягнення нею порогу обовʼязкової реєстрації платником VAT. Адже після реєстрації платником VAT польська компанія фактично не сплачуватиме цей податок за процедурою Reverse Charge, навіть якщо така компанія матиме виключно іноземних клієнтів.

Reverse Charge та податкове законодавство Великої Британії

Підхід до сплати VAT за процедурою Reverse Charge у Великій Британії відрізняється від підходу, який застосовують в Україні та інших європейських країнах. Саме тому він викликає інтерес.

До реєстрації платником VAT компанія не сплачує цей податок за процедурою Reverse Charge. Однак послуги, придбані у нерезидента, враховують в сумарному обсязі послуг, які зумовлюють обов'язкову реєстрацію платником VAT.

Якщо протягом будь-яких 12 календарних місяців поспіль загальний обсяг послуг, придбаних у нерезидентів та послуг наданих клієнтам з Великої Британії, перевищить 85 000 фунтів, компанія має зареєструватися платником VAT.

У цьому полягає унікальність британського підходу. Якщо компанія з України або Польщі постачатиме послуги виключно іноземним клієнтам, то вони не матимуть обовʼязку зареєструватися платником ПДВ незалежно від обсягу послуг, придбаних у нерезидентів. Водночас українська компанія сплачуватиме ПДВ із таких послуг, як до так і після реєстрації компанії платником ПДВ. Польська спалчуватиме цей податок лише до її реєстрації платником VAT.  Натомість британську компанію, яка має виключно іноземних клієнтів, треба буде зареєструватися платником VAT після того, як обсяг послуг, придбаних у нерезидентів, перевищить поріг у 85 000 фунтів протягом 12 календарних місяців поспіль.

Після реєстрації платником VAT придбання послуг у нерезидентів матиме для британської компанії такі ж наслідки, як і для польської. Якщо поміж операцій компанії немає таких, що не підлягають оподаткування (VAT exempt supplies), то компанія не сплачуватиме VAT, нарахований за процедурою Reverse Charge. Незалежно від того, постачає вона товари й послуги британськими чи іноземним клієнтам. Якщо ж поміж операцій, яка здійснює компанія, є операції, які не підлягають оподаткування, то VAT, нарахований за процедурою Reverse Charge, доведеться сплатити. Принаймні частково.

До операцій, які не підлягають оподаткуванню VAT, зокрема, належать послуги зі страхування, фінансові, освітні послуги. З повним переліком ви можете ознайомитись за посиланням.

Отже у випадку відкриття ІТ компанії в країнах, в яких справляють податок на додану вартість,  треба приділити увагу таким питанням, повʼязаним із процедурою Reverse Charge:

  • Чи сплачують компанії цей податок за процедурою Reverse Charge до реєстрації платником ПДВ (VAT)?
  • Чи впливають послуги, придбані у нерезидентів, на обовʼязкову реєстрацію платником ПДВ (VAT)?
  • Чи треба фактично сплачувати ПДВ (VAT) за процедурою Reverse Charge?
  • Чи може компанія здійснити залік ПДВ (VAT), нарахованого та/або сплаченого за процедурою Reverse Charge, якщо вона постачає свої послуги іноземним клієнтам?

До реєстрації компанії важливо одержати відповіді на ці питання від податкового консультанта чи бухгалтера.

Якщо у вас виникнуть будь-які запитання щодо змісту цієї статті, зв’яжіться зі мною за посиланням.

Сподіваюсь, що ця інформація стане вам у пригоді. Поділіться нею зі своїми знайомими та колегами. Поставте, будь ласка, відмітку «Подобається» цій статті в соціальних мережах. Так більше людей зможуть здобути корисні знання. Я буду вам за це безмірно вдячний.

Підпишиться на мій канал Telegram. Я його створив для вашої зручності. На цьому каналі я розміщую всі свої матеріали про те, як захистити бізнес та активи, сплачувати менше податків, а також вести бізнес за кордоном. Також ви можете відслідковувати нові публікації на моїх сторінках у соціальних мережах: LinkedIn, або Facebook.

Більше про мене ви можете дізнатися на моєму сайті.

Інші публікації, які можуть вас зацікавити

Коментарі
* Адреса електроної пошти не буде відображатися на сайті