26 Jul
ПРОДАЖ SAAS ТА EULA ПРОДУКТІВ КЛІЄНТАМ З ЄС: ОСОБЛИВОСТІ СПЛАТИ VAT

Якщо ваша компанія має намір продавати SaaS та EULA продукти клієнтам із ЄС, то вам треба врахувати особливості оподаткування таких операцій податком на додану вартість (Value Added Tax або VAT). Із цієї статті ви дізнаєтесь, як оподатковують продаж SaaS та EULA продуктів у країнах Євросоюзу.

З точку зору податкового законодавства країн ЄС продаж SaaS та EULA продуктів є постачанням електронних послуг. На оподаткування таких послуг впливають такі чинники:

  • категорія ваших клієнтів: B2B або B2C;
  • країна, у якій зареєстрована компанія: одна з країн ЄС або інша країна.

Продаж SaaS та EULA продуктів B2B клієнтам із ЄС

Якщо ваша компанія зареєстрована поза межами Євросоюзу та продає SaaS та EULA продукти B2B клієнтам із країн ЄС, то такі операції зазвичай оподатковуються VAT за місцезнаходженням вашого клієнтів. Однак B2B клієнти нараховують і сплачують цей податок самостійно в межах процедури Reverse Charge. У подальшому ваші клієнти скоріш за все зможуть зарахувати сплачений податок під час подальшого продажу своїх товарів і послуг. Це залежатиме від правил, встановлених за місцевим законодавством.

Наприклад, якщо польська компанія, продає в української компанії підписку на SaaS продукт, то під час придбання підписки польська компанія самостійно нараховує VAT за ставкою 23 %. Українська компанія не має реєструватися платником VAT в Польщі та сплачувати цей податок.

Якщо ж ваша компанія зареєстрована в одній із країн Євросоюзу та водночас продає SaaS та EULA продукти B2B клієнтам із країн ЄС, то на оподаткування впливатиме місцезнаходження клієнтів. Якщо такі клієнти перебуватимуть в одній країні з вашою компанією, то ваша компанія має нараховувати і сплачувати VAT під час продажу послуг таким клієнтам. Якщо ж ваші клієнти перебувають в інших країнах ЄС, то вони сплачуватимуть VAT у своїх країнах самостійно за процедурою Reverse Charge.

Наприклад, якщо ваша компанія зареєстрована в Польщі і продає підписку на SaaS продукт B2B клієнтам із ЄС, у тому числі з Польщі. Ваша компаніє сплачуватиме VAT за ставкою 23 % під час продажу клієнтам із Польщі, тобто додавати цей податок до вартості свої послуг. Водночас під час продажу підписку на SaaS продукт B2B клієнтам з інших країн ЄС, ваша компанія не має реєструватися платником VAT та сплачувати в цих країнах. Ваші клієнти сплачують його самостійно.

Зверніть увагу, що хоч Велика Британія припинила членство в ЄС, тим не менш правила оподаткування електронних послуг, що надаються B2B клієнтам із цієї країни схожі на вищевикладені. Якщо ваша компанія, яка надає послуги британським B2B клієнтам, зареєстрована поза межами Великої Британії, то британський VAT ваші клієнти сплачуватимуть самостійно в межах процедури Reverse Charge. Якщо ж ви зареєструєте британську компанію і надаватиме електронні послуги через неї, то ви матимете включати VAT до вартості таких послуг (ставка VAT у Великій Британії 20 %).

Більш детально особливості сплати VAT британскими й польськими компаніями розглянуті в статтях ЯК БРИТАНСЬКА IT КОМПАНІЯ СПЛАЧУЄ VAT та ЯК ІТ КОМПАНІЯ В ПОЛЬЩІ СПЛАЧУЄ VAT.

Отже у вас не виникне жодних складнощів із продажем SaaS та EULA продуктів B2B клієнтам із ЄС. Ви можете це робити як через іноземну компанію, у тому числі зареєстровану поза межами Євросоюзу, так і через українську компанію. Використання української компанії може бути більш вигідним та зручним з огляду на додаткові можливості, які надає правовий режим Дія Сіті.

Більше інформації про правовий режим Дія Сіті ви можете знайти в статті ЧИ ВАРТО ІТ КОМПАНІЇ БУТИ РЕЗИДЕНТОМ ДІЯ СІТІ?

Продаж SaaS та EULA продуктів B2C клієнтам із ЄС та VAT OSS

Якщо ви плануєте продавати SaaS та EULA продуктів B2C клієнтам із ЄС, то правила дещо змінюються. Річ у тім, що B2C клієнти не сплачують VAT самостійно за процедурою Reverse Charge. Тому компанія, яка постачає електронні послуги B2C клієнтам має сплачувати VAT в країнах ЄС, в яких перебувають її клієнти.

Якщо ваша компанія розташована поза межами ЄС та надає електронні послуги клієнтам із країн Євросоюзу, то вона має сплачувати VAT в кожній із країн, у яких перебувають її клієнти за ставками, які діють у цих країнах (наприклад, ставка VAT для таких послуг у Німеччині становить — 19 %, у Франції — 20 %, у Польщі — 23 %, в Італії — 22 %, в Іспанії — 21 %).

Для того, щоб виконати такі вимоги щодо сплати VAT, компанія, яка зареєстрована поза межами ЄС, має такі опції:

А. Зареєструватися платником VAT в кожній країні ЄС, у якій перебувають B2C клієнти. У цьому випадку доведеться вести податковий облік, подавати звітність та сплачувати податок у кожній такій країні окремо. Це доволі незручно. Це призведе до додаткових витрат.

Б. Нараховувати і сплачувати VAT за механізмом VAT OSS. У цьому випадку реєструвати компанію платником VAT в кожній країні ЄС не треба. Вистачить зареєструвати компанію платником VAT в одній із країн Євросоюзу та додатково зареєструвати її в системі VAT OSS (One Stop Shop). Хоч під час продажу послуг, компанія застосовує ставки VAT, встановлені в країні перебування B2C клієнта, однак вона матиме змогу подавати звітність та сплачувати податок лише в тій країні, у якій її зареєстрували платником VAT.

Вочевидь використання механізму VAT OSS є більш зручним варіантом. Треба врахувати те, що хоч ви можете зареєструватися в будь якій країні Євросоюзу, однак доцільно розглянути реєстрацію платником VAT в юрисдикції, у якій здебільшого перебувають ваші клієнти. Однак, якщо таку юрисдикцію визначити важко, то розгляньте Ірландію або Польшу.

Зверніть увагу, що продаж SaaS та EULA продуктів B2C клієнтам із ЄС через українську компанію повʼязаний із певними незручностями. У вас скоріш за все виникнуть складнощі з прийманням платежів на українську компанію та перерахуванням іноземних податків із рахунків в українських банках. Тому для надання електронних послуг B2C клієнтам із країн Євросоюзу доцільно розглянути відкриття компанії в одній із країн ЄС або в іншій країні, у якій ви матимете змогу безперешкодно одержувати платежі та сплачувати податки.

Якщо ж SaaS та EULA продукти клієнтам B2C продає компанія, яка зареєстрована в одній із країн Євросоюзу, то вона також матиме дві вищенаведені опції. Тобто або зареєструватися платником VAT в кожній країні ЄС, у якій перебувають її клієнти, або використовувати механізм VAT OSS.

Водночас продаж електронних послуг, клієнтам, які перебувають у тій самій країні ЄС, що й компанія, оподатковують за місцевими правилами. Тобто в цьому випадку механізм VAT OSS не використовують.

Наприклад, якщо ви володієте польською компанією, яка надає послуги B2C клієнтам із країн ЄС, то послуги, які компанія надає польскім клієнтам оподатковують за польським законодавством. Водночас послуги, які компанія продає клієнтам з інших країн ЄС оподатковують у межах процедури VAT OOS.

Щоб отримати консультацію щодо оподаткування бізнесу за кордоном, зв’яжіться зі мною за посиланням.

Сподіваюсь, що ця інформація стане вам у пригоді. Поділіться нею зі своїми знайомими та колегами. Поставте, будь ласка, відмітку «Подобається» цій статті в соціальних мережах. Так більше людей зможуть здобути корисні знання. Я буду вам за це безмірно вдячний.

Підпишиться на мій канал Telegram. Я його створив для вашої зручності. На цьому каналі я розміщую всі свої матеріали про те, як захистити бізнес та активи, сплачувати менше податків, а також вести бізнес за кордоном. Також ви можете відслідковувати нові публікації на моїх сторінках у соціальних мережах: LinkedIn, або Facebook.

Більше про мене та мої послуги ви можете дізнатися на моєму сайті.

Інші публікації, які можуть вас зацікавити

Коментарі
* Адреса електроної пошти не буде відображатися на сайті