05 Dec
ЯК ЗМІНИТЬСЯ ОПОДАТКУВАННЯ ПРОГРАМНОЇ ПРОДУКЦІЇ У 2023 РОЦІ, ЯКЩО ПІЛЬГУ З ПДВ СКАСУЮТЬ?

Наразі діє пільга з оподаткування програмної продукції. У звʼязку з цим від оподаткування податком на додану вартість (ПДВ) звільнені такі операції:

  • послуги з розроблення програмного забезпечення;
  • продаж примірників програмного забезпечення з наданням ліцензії на користування ним;
  • надання ліцензій на користування програмним забезпеченням кінцевим споживачам;
  • надання доступу до програмного забезпечення через веб сайти (SaaS).

Ця пільга діє до 01 січня 2023 року. Водночас Верховна Рада Ураїни має розглянути законопроєкт №7611, яким вона може бути продовжена до 1 січня 2028 року. Якщо дію пільги провдовжать, то все залишиться без змін. Тим не менш треба розуміти, що відбудеться, якщо дію пільги не продовжать, щоб бути готовим і до такого розвитку подій.

Щоб не пропутисти інформацію про результати розгляду законопроєкту №7611 ви можете підписатися на більш зручну для вас сторінку в соціальних мережах: LinkedIn, Telegram або Facebook.

Для оцінювання наслідків, повʼязаних із скасуванням пільги, треба враховувати місцезнаходження ваших клієнтів та постачальників програмної продукції для вашої компанії (Україна чи будь-яка інша країна), систему оподаткування ваших постачальників та вашої компанії (загальна система чи єдиний податок).

Щодо постачання програмної продукції, то після скасування пільги можливі такі наслідки:

Ви перебуваєте на єдиному податку

Якщо ви перебуваєте на єдиному податку, то ваші послуги не будуть оподатковуватися ПДВ, незалежно від того де перебувають ваші клієнти. Це стосується як компаній, так і фізичних осіб - підприємців. Платники єдиного податку звільнені від сплати ПДВ, крім випадків, коли вони добровільно реєструються платниками ПДВ та сплачують цей податок.

Ви перебуваєте на на загальній системі, а ваші клієнти є іноземцями

Якщо ваша компанія перебуває на загальній системі й постачає послуги клієнтам, які перебувають за кордоном, то ПДВ не виникатиме, оскільки такі операції взагалі не оподатковуються ПДВ.

Ви на загальній системі, а ваші клієнти з України

Якщо ж ваші клієнти перебувають в Україні, то такі операції будуть оподатковуватися ПДВ. Вам необхідно буде зареєструватися платником ПДВ і після цього додавати ПДВ до вартості ваших послуг за ставкою 20 % та переаховувати цю суму до бюджету. Треба пам’ятати, що обов’язок реєстрації платником ПДВ виникає, якщо дохід від продажу ваших товарів та послуг досягне порогу 1 млн грн протягом 12 календарних місяців поспіль.

Що стосується придбання програмної продукції, то у випадку скасування пільги треба врахувати такі моменти:

Ви придбаєте програмну продукцію з-за кордону

У вас виникне обов’язок нараховувати та сплачувати ПДВ у розмірі 20% від вартості придбаної програмної продукції. Це не залежатиме від того, на якій системі оподаткування ви перебуваєте. Під час придбання послуг у нерезидентів навіть платники єдиного податку зобов’язані самостійно нараховувати та сплачувати ПДВ. Це стосується як компаній, так і фізичних осіб — підприємців.

Ви придбаєте програмну продукцію від українських компаній та підприємців

Тут усе залежатиме від того чи є вони платниками платниками ПДВ чи ні. Зазвичай це залежить від системи оподаткування, яку обрали ваші постачальники. Єдиноподатники звільнені від сплати ПДВ (крім випадків придбання ними послуг від іноземних компаній або підприємців). Якщо ж ваші постачальники будуть платниками ПДВ, то вони включатимуть до вартості своїх послуг ПДВ за ставкою 20 %. Тобто для вас збільшиться загальна вартість їх послуг.

Отже, підсумовуючи, якщо пільгу скасують, то скоріш за все ви зіткнитесь з одним з таких варіантів:

  • Якщо програмне забезпечення для вашої української компанії розробляють українські підприємці чи компанії, які перебувають на єдиному податку, а ви далі постачаєте програмну продукцію іноземним клієнтам, то для вас майже нічого не змінюється. Якихось додаткових дій вживати не потрібно.
  • Якщо ж ви придбаєте програмну продукцію з-за кордону або в платників ПДВ, то це збільшіть ваші витрати з ПДВ. За можливості, можна замінити іноземних постачальників на українських - єдиноподатників. Це дозволить уникнути таких додаткових витрат.
  • А якщо ви на загальній системі, придбаєте програмну продукцію з-за кордону або в українських постачальників — платників ПДВ та водночас маєте переважно українських клієнтів, то вам буде доцільно розглянути реєстрацію вашої компанії платником ПДВ.

Сподіваюсь, що ця інформація стане вам у пригоді. Поділіться нею зі своїми знайомими та колегами. Поставте, будь ласка, відмітку «Подобається» цій статті в соціальних мережах. Так більше людей зможуть здобути корисні знання. Я буду вам за це безмірно вдячний.

Якщо ж у вас залишилися запитання та ви бажаєте отримати консультацію щодо оподаткування програмної продукції, інших обʼєктів інтелектуальної власності, а також з будь-яких інших питань звʼяжіться зі мною за цим посиланням.

Підпишиться на мій канал Telegram. Я його створив для вашої зручності. На цьому каналі я розміщую всі свої матеріали про те, як захистити бізнес та активи, сплачувати менше податків, а також вести бізнес за кордоном. Також ви можете відслідковувати нові публікації в соціальних мережах: LinkedIn, або Facebook.

Більше про мене та мої послуги ви можете дізнатися на моєму сайті.

Коментарі
* Адреса електроної пошти не буде відображатися на сайті