15 Dec
ЯК ЗАПОБІГТИ КОНФЛІКТАМ З БІЗНЕС-ПАРТНЕРОМ?

Якщо ви розглядаєте створення та ведення спільного бізнесу з ким-небудь, то зважте на інформацію, що наведена нижче. Вона допоможе вам уникнути помилок під час оформлення ділових відносин із бізнес-партнером.

Партнерство може надати вам досягти результату, який ви не досягли би самостійно. Перевагами спільного ведння бізнесу з бізнес-партнером, зокрема, є можливість розділити витрати та відповідальність, компенсувати досвід або компетенції, яких у вас бракує, прискорити розвиток бізнесу. Отже, через об’єднання зусиль із діловим партнером ви не тільки зможете забезпечити стійкість бізнесу, але також розширити свої можливості.

Є декілька способів оформити ділові відносини з бізнес-партнером. Наприклад, можна разом з бізнес-партнером створити українську чи іноземну компанію. Можна також використати договори спільної діяльності, оформити спільне володіння об’єктом права інтелектуальної власності або іншим майном.

Способи оформлення ділових відносин із бізнес-партнерами та вимоги до юридичних документів будуть детально розглянуті в наступних публікаціях. Щоб не пропустити їх ви можете підписатися на більш зручну для вас сторінку в соціальних мережах: LinkedIn, Telegram або Facebook.

Проте необхідно пам’ятати про те, що навіть коли юридичні документи будуть підготовлені бездоганно, ви не завжди зможете уникнути конфліктів з бізнес-партнером. Ціна конфлікту з бізнес-партнером може бути дуже високою. Стресс для вас та членів вашої сімей, економічні втрати, судові витрати, поява нового конкурента в особі колишнього партнера, який має повну інформацію про вас та ваш бізнес, ось неповний перелік наслідків такого конфлікту.

Якість партнерських суттєво вплине на ваше життя. Отже до того, як прийняти рішення про спільне ведення бізнесу зважте на такі моменти:

  • Якщо ви вважаєте, що ви не командний гравець, то навіть не намагайтеся створювати бізнес спільно з кимось.
  • Будьте максимально обережні під час вибору бізнес-партнера.
  • Якщо ви можете обійтися без партнера, ведіть бізнес самостійно.
  • Якщо ви відчуваєте дискомфорт від потенційного партнера, відмовтесь від оформлення партнерських відносин.
  • Не думайте, що юридичні документи вбережуть вас від проблем із бізнес-партнером.

Треба також зазначити, що негативний попередній досвід, отриманий від побудови бізнеса разом із кимось, не означає, що ви мусите відкидати ідею створення бізнес-партнерства.

Перед прийняття рішення щодо ведення бізнесу спільно з кимось, доцільно відповісти собі на такі питання:

Для чого взагалі ви ведете свій бізнес?

Відповідь на це питання довзолить вам прийняти рішення про бізнес-партнерство в згоді з вашими особистісними цінностями. Зміни в бізнесі, зумовлені залученням бізнес-партнера, можуть зашкодити вашим цінностям.

Для чого вам потрібен бізнес-партнер?

Розуміння того, навіщо вам потрібен бізнес — партнер, допоможе вам уникнути ситуацій, коли потреба в бізнес-партнері відпала і ви не знатимете, що із цим робити.

Чи є кращі альтернативи, ніж залучити бізнес-партнера?

Незважаючи на переваги ведення бізнесу спільно з кимось, бізнес-партнери не роблять життя простішим. Чим більше у вас бізнес-партнерів, тим складнішими становяться речі. Тому доцільно запитати себе, чи є кращі альтернативи. Наприклад, ви можете найняти консультантів або працівників, якщо у вас не вистачає досвіду з якихось питань. Також ви можете розглянути інші джерела фінансування, якщо ваш бізнес потребує додаткових коштів.

Чи людина, яку ви обираєте, є для вас найкращим бізнес-партнером?

Багато людей можуть бути дуже хорошими діловими партнерами, але деякі з них не будуть хорошими партнером саме для вас. Критичними чинниками під час вибору бізнес-партнера є:

  • збіг між вашими характерами;
  • сповідування подібних цінностей;
  • вміння бути командним гравцем;
  • сумісні цілі та чіткі очікування;
  • взаємна довіра та повага.

Після того, як ви впевнитись у тому, що ви готові вести прави разом із бізнес-партнером є ще один крок, який доцільно зробити до офіційного оформлення відносин із бізнес-партнером. Це скласти документ про принципи побудови вашого партнерства. Такий документ складається у довільній формі та здебільшего не матиме юридичної сили. Однак від цього він не становиться менш важливим.

Цей документ дасть вам змогу владнати питання, які можуть призвести до конфліктних ситуацій до складання офіційних документів. До таких питань належать:

  • Що ви будете робити з прибутком та збитками?
  • Як ви плануєте впоратися з фінансовими труднощами?
  • За яких обставин ви приймете іншого співвласника?
  • Як буде визначатися, що кожен із вас діє задовільно, і що ви будете робити, якщо хтось ні?
  • Як будуть прийматися рішення щодо персоналу?
  • Що ви будете робити, якщо хтось із вас втратить інтерес до бізнесу.

Крім цього, такий документ допоможе:

  • Значно зменшити ймовірність непорозумінь і конфліктів.
  • Забезпечити підґрунтя для обговорення делікатних і складних питань.
  • Бути більш відкритими та чесними один з одним.
  • Усунути неоднозначність, яка може виникнути у ваших відносинах.
  • Вирішити, чи дійсно ви хочете стати бізнес-партнерами.
  • Краще пізнати один одного та побудувати взаємну довіру та розуміння.
  • Визначити орієнтири для ваших спільних дій у майбутньому.
  • Оформити юридичні документи, які максимально врахоуватимуть засади побудови вашого партнерства.

Сподіваюсь, що ця інформація стане вам у пригоді. Поділіться нею зі своїми знайомими та колегами. Поставте, будь ласка, відмітку «Подобається» цій статті в соціальних мережах. Так більше людей зможуть здобути корисні знання. Я буду вам за це безмірно вдячний.

Якщо ж у вас залишилися запитання та ви бажаєте отримати консультацію щодо безпечного оформлення взаємовідносин із бізнес-партнерами та будь-яких інших питань звʼяжіться зі мною за цим посиланням.

Також для зручності можете відслідковувати нові публікації в соціальних мережах: LinkedIn, Telegram або Facebook.Більше про мене та мої послуги ви можете дізнатися на моєму сайті.

Коментарі
* Адреса електроної пошти не буде відображатися на сайті