11 May
ВСЕ ПРО ОПОДАТКУВАННЯ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ПІДПРИЄМЦЯ У ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ

Якщо ви опинилися у Великій Британії та плануєте розпочати бізнес у цій країні, то вам необхідно вирішити, в якій формі ви будете його вести. У Великобританії найпоширенішими формами ведення бізнесу є:

  • індивідуальний підприємець (Sole Trader);
  • партнерство (Partnership);
  • Private Limited Company.

До того, як ви почнете розглядати більш складні форми ведення бізнесу, доцільно зважити саме на індивідуального підприємця. Ця форма зазвичай підходить фрілансерам, у тому числі фахівцям у сфері ІТ, дизайнерам, різноманітним консультантам. Вона має такі переваги:

  • проста й недорога процедура реєстрації;
  • простий облік;
  • дешевший у порівнянні з іншими формами супровід діяльності;
  • проста процедура припинення діяльності;
  • відсутність потреби подавати повідомлення та звітність із контрольованих іноземних компаній (КІК) до українських податкових органів.

До недоліків такої форми ведення бізнесу треба віднести відсутність обмежень щодо відповідальності індивідуального підприємця. Також за високого рівня доходів від бізнесу індивідуальний підприємець у підсумку сплачує більшу суму податків, ніж власник Private Limited Company з тотожним рівнем доходу у вигляді дивідендів.

Процедура реєстрації особи індивідуальним підприємцем проста. Іноземцям для реєстрації зручніше користуватися одним із численних реєстраційних сервісів. Перелік таких сервісів ви можете знайти за посиланням. Вартість таких послуг становить близько £30.

Після того, як ви станете індивідуальним підприємцем, ви маєте:

  • вести облік;
  • щороку подавати декларацію (Self Assessment tax return);
  • сплачувати податки.

Податки, які спалчує індивідуальний підприємець у Великобританії

Індивідуальний підприємець сплачує такі податки:

  • податок із доходів (Income Tax);
  • страхові внески National Insurance за двома классами (Class 2 та Class 4).
  • також за певних обставин він може сплачувати податок на додану вартість (VAT).

Податок із доходів

Як індивідуальний підприємець ви маєте сплатити податок з усіх доходів, отриманих вами від ведення господарської діяльності. Водночас ви можете зменшити ці доходи на витрати, повʼязаними з такою діяльністю.

Такими витратами, зокрема, є:

  • витрати на офіс, у тому числі оренда, витрати на інтернет, зв’язок, канцтовари;
  • витрати на відрядження, у тому числі оплата готелів, поїзду, паркінгу;
  • витрати, що пов’язані з придбанням послуг у інших осіб, у тому числі юридичних, бухгалтерських, маркетингових: рекламних послуг;
  • придбання обладнання, комп’ютерної та офісної техніки;
  • придбанням товарів для їх подальшого продажу в межах господарської діяльності;
  • послуги зі страхування, а також банківські послуги;
  • придбання освітніх курсів, семінарів тощо.

Тобто фактично оподатковується прибуток індивідуального підприємця (income).

Зверніть увагу, ви можете зменшити ваш дохід до оподаткування на £1,000. Однак, ви можете це робити лише тоді, коли ви не понесли жодних витрат протягом року або вирішили не відображати їх. Тобто, якщо ваші документально підвержені витрати протягом року є меншими ніж £1,000, то краще їх взагалі не відображати, а зменшити дохід на £1,000.

Також, як індивідуальний підприємець, ви можете застосувати пільгу в розмірі £12,570 до отриманого доходу. Тобто, якщо дохід за вирахуванням витрат не перевищує £12,570 ви не сплачуєте податок із доходів.

Однак під час застосування цієї пільги треба врахувати такі моменти:

  • Розмір цієї пільги може бути змінений. Пільга в розмірі £12,570 встановлена для податкового року, який починається 6 квітня 2023 року та закінчується 5 квітня 2024 року;
  • Ви можете застосувати цю пільгу до вашого сукупного доходу. Якщо ви одержали дохід як приватний підприємець, так і як фізична особа, то пільгу ви можете застосувати лише один раз до одержаного вами сукупного доходу.
  • Якщо ваш сукупний дохід перевищуватиме £100,000, то ви маєте зменшити розмір пільги на £1 за кожні £2 доходу, отриманого понад £100,000. Тобто, якщо ваш річний дохід становитиме £125,140, ви втратите право на цю пільгу повністю.
  • Якщо ви перестали бути податковим резидентом Великобританії, але продовжуєте вести діяльність як індивідуальний підприємець, ви втрачаєте право на застосування цієї пільги.

Для визначення суми податку, який ви маєте сплатити, як індивідуальний індивідуальний підприємець, застосовують такі ставки податку:

  • Базову ставку 20 % застосовують до прибутку, що перевищує £12,571 (якщо ви маєте право на пільгу) та не перевищує £50,270.
  • Підвищену ставку 40 % застосовують до доходу від £50,271 до £150,000.
  • Додаткову ставку 45 % застосовують до доходу понад £150,000.

Зверніть увагу, що в Шотландії діють відмінні ставки й порогові значення.

Соціальний внесок

Крім податку з доходів, як індивідуальний підприємець ви маєте ще сплачувати соціальний внесок. У Великій Британії є 2 класи соціального внеску, які сплачують індивідуальні підприємці, а саме: Class 2 та Class 4.

Податкового року, починається 6 квітня 2023 року та закінчується 5 квітня 2024 року, соціальний внесок Class 2 сплачують за фіксованою тижневою ставкою £3.15 на тиждень. Зверніть увагу, якщо ваш дохід після вирахування витрат не перевищує £6,725, то ви не сплачуєте цей клас соціального внеску.

Соціальний внесок Class 4 ви сплачуєте залежно від рівня вашого доходу. Якщо ваш річний дохід пілся вирахування витрат не перевищує £11,909, ви не сплачуєте цей внесок. До доходу від £11,909 до £50,270 застосовують ставку 10.25 % внеску. До доходу, що перевищує £50,270 треба застосовувати ставку внеску 3.25%.

Податок на додану вартість (VAT)

Правила реєстрації платником VAT та сплати цього податку індивідуальним підприємцем ті ж самі, що й для британської компанії. Ключові моменти, на які треба звернути увагу:

  1. Ви маєте зареєструватися платником VAT, після того, як обсяг операцій, які оподатковуються VAT, досягне £85,000 за 12 будь-яких календарних місяців поспіль. Для більшості фрілансера такими операціями будуть:
  • послуги, які ви надасте британським компаніям, підприємцям та фізичним особам;
  • послуги, які ви отримаєте від іноземних компаній і підприємців, у тому числі IT послуги, ліцензії на програмне забезпечення, консультаційні, бухгалтерські, юридичні послуги тощо.
  1. Якщо ваші клієнти перебувають поза межами Великобританії і ви не будете придбавати послуг у іноземних компаній та підприємців, то у вас не буде потреби реєструватися платником VAT.
  2. Після реєстрації платником VAT ви маєте включити до ціни ваших послуг, які ви надаєте британським компаніям та фізичним особам, VAT за ставкою 20 %. Крім того, ви маєте перерахувати VAT, отриманий у складі ціни послуг державі. Водночас ви можете зменшити VAT, який вона має перерахувати державі, на VAT, який ви сплатили раніше під час придбання товарів і послуг, у тому числі за процедурою Reverse Charge.

Ведення обліку індивідуальним підприємцем у Великій Британії

Якщо ваш дохід не перевищуватиме £150,000, ви можете вести облік та витрат за касовим методом (Cash basis accounting). Тобто обліковувати ваші доходи і витрати в момент надходження коштів на ваш рахунок, або списання коштів із нього.

Якщо ж ваш річний дохід за касовим методом перевищує £150,000 у поточному році, то з наступного року ви маєте вести облік доходів та витрат у традиційний спосіб (Traditional accounting). Тобто ви маєте обліковувати доходи та витрати за датою надсилання або отримання інвойсів. Традиційний метод обліку складніший за касовий. Крім надходження коштів на ваш рахунок, або списання коштів із нього, вам ще доведеться обліковувати наявну кредиторську та дебіторську заборгованість, вести облік запасів тощо.

Зверніть увагу, що під час розрахунку граничного розміру доходів, який надає право на застосування касового методу ви маєте враховувати дохід і від інших видів діяльності. Тобто, якщо ви крім індивідуального підприємця, зареєстрували ще й партнерство, то сумарний дохід, отриманий вами як партнером у партнерстві й індивідуальним підприємцем не має перевищувати £150,000.

Що стосується ведення бухгалтерського обліку індивідуальним підприємцем, то ви можете:

  • скористатися послугами бухгалтерської фірми, запропонованої реєстратором;
  • знайти бухгалтерську фірму самостійно;
  • скористатися онлайн-сервісом бухгалтерський послуг.

Останній варіант скоріш за все буде оптимальним, оскільки ціна послуг онлайн-сервісу є нижчою й ним може користуватися людина, яка не має бухгалтерської освіти. Також внесення інформації щодо здійснених операцій можна делегувати українському бухгалтеру із середнім рівнем англійської мови. Онлайн-сервіс обробляє внесену інформацію і формує на її підставі податкову звітність.

Звітність індивідуального підприємця у Великобританії (Self Assessment tax return) та сплата податків

Ви маєте обчислювати податки та подавати декларацію за податковий рік, який у Великобританії починається 6 квітня та закінчується 5 квітня наступного року.

Декларацію в електронній формі ви маєте подати до 31 січня, що слідує за податковим роком. Тобто за податковий рік, який починається 6 квітня 2022 року та закінчується 5 квітня 2023 року, ви маєте подати декларацію до 31 січня 2024 року.

Зверніть увагу, якщо індивідуальний підприємець подає декларацію в паперовій формі, то він має її подати до 31 жовтня, що слідує за податковим роком. Тобто на 3 місяці раніше. Але наразі подання декларації в паперовій формі не є досить поширеним явищем.

Що стосується сплати податків, то треба врахувати, що зазвичай індивідуальний підприємець сплачує податок із доходів і соціальний внесок декількома платежами, а саме:

  • Перший платіж ви маєте зробити до 31 січня поточного податкового року. Розмір авансового платежу ви визначаєте виходячи з загальної суми податків і  доходів та соціального внеску Class 4 за попередній податковий рік. Він становить 50% від цієї суми.
  • Другий платіж ви маєте зробити до 31 липня року, що слідує за податковим роком. Його розмір ви теж визначаєте виходячи з загальної суми податків і  доходів та соціального внеску Class 4 за попередній податковий рік. Він також становить 50% від цієї суми.
  • Остаточний платіж ви маєте зробити до 31 січня року, що слідує за податковим роком. У цей же строк ви маєте сплатити соціальний внесок Class 2.

Щоб уникнути плутанини доцільно розглянути такий приклад:

Припустимо, що ваш сумарний розмір податку з доходів і соціального внеску Class 4 за 2021/22 податковий рік становить £2,500. Соціальний внесок Class 2 за цей період становить £158.60.

Сумарний розмір податку з доходів і соціального внеску Class 4 за 2022/23 податковий рік становить £3,500. Соціальний внесок Class 2 за цей період становить £163.80.

Податки за податковий рік 2022/23 ви маєте сплачувати в такі строки:

до 31 січня 2023 рокуПерший платіж, який становить 50 % сумарного розмір податку з доходів і соціального внеску Class 4 за 2021/22 податковий рік.
Тобто £1,250 (50 % від £2,500).
до 31 липня 2023 рокуДругий авансовий платіж, який становить 50 % сумарного розмір податку з доходів і соціального внеску Class 4 за 2021/22 податковий рік.
Тобто £1,250 (50 % від £2,500)
до 31 січня 2024 рокуЗалишок податку з доходів та соціального внеску Class 4 за 2022/23 податковий рік у розмірі £1,000 (3,500£ — £1,250 — £1,250).
Також ви сплачуєте перший платіж за податковий рік 2023/24, який становить 50 % сумарного розмір податку з доходів і соціального внеску Class 4 за 2022/23 податковий рік. Тобто £1,750.
Крім того, у цей строк треба сплатити Соціальний внесок Class 2 за 2022/23 податковий рік £163.80.


Більше інформації про ведення й оподаткування бізнесу у Великій Британії ви можете зайти в статтях:

Щоб отримати консультацію щодо ведення бізнесу та сплати податків за кордоном, в тому числі у Великій Британії, а також використання іноземних компаній в структурі вашого бізнесу, зв’яжіться зі мною за посиланням.

Сподіваюсь, що ця інформація стане вам у пригоді. Поділіться нею зі своїми знайомими та колегами. Поставте, будь ласка, відмітку «Подобається» цій статті в соціальних мережах. Так більше людей зможуть здобути корисні знання. Я буду вам за це безмірно вдячний.

Підпишиться на мій канал Telegram. Я його створив для вашої зручності. На цьому каналі я розміщую всі свої матеріали про те, як захистити бізнес та активи, сплачувати менше податків, а також вести бізнес за кордоном. Також ви можете відслідковувати нові публікації на моїх сторінках у соціальних мережах: LinkedIn, або Facebook.

Більше про мене та мої послуги ви можете дізнатися на моєму сайті.

Інші публікації, які можуть вас зацікавити

Коментарі
* Адреса електроної пошти не буде відображатися на сайті