23 Dec
ЯК ОПОДАТКОВУЄТЬСЯ ПРИБУТОК БРИТАНСЬКОЇ КОМПАНІЇ?

Якщо ви шукаєте юрисдикцію та організаційно-правову форму для іноземної компанії, то доцільно розглянути англійську Private Limited Company. Основними перевагами такої компанії, зокрема, є:

  • можливість дистанційної реєстрації та керування компанією;
  • репутація юрисдикції, а також розвиненість правової системи Великобританії;
  • популярність юрисдикції поміж інвесторів;
  • можливість використання спеціальних інструментів (наприклад, опціонів для співробітників, розрахунків за послуги акціями компанії, використання криптовалюти тощо);
  • невелика кількість формальностей, пов’язаних із діяльністю компанії.

Про те, як швидко й без зайвих витрат зареєструвати англійську Private Limited Company ви можете дізнатися за цим посиланням.

Водночас Великобританія не є низькоподатковою юрисдикцію. Тому вам треба враховувати податкове навантаження на англійську Private Limited Company. Основними податками, які сплачує така компанія є податок на прибуток (Corporate Income Tax або CIT) та податок на додану вартість (Value Added Tax або VAT).

Нижче будуть розглянуті ключові моменти, повʼязані з оподаткуванням прибутку англійської компанії. Податок на додану вартість, податки з доходів власників і працівників англійської Private Limited Company будуть детально розглянуті в наступних матеріалах. Щоб їх не пропустити, підпишіться на більш зручну для вас сторінку в соціальних мережах: LinkedIn, Telegram або Facebook.

Прибуток, який оподатковується

Компанії у Великобританії сплачують податок на прибуток (CIT), який охоплює:

  • прибуток від ведення бізнесу (визначається як позитивна різниця між доходом від продажу товарів або послуг та витратами, що пов’язані з їх виготовленням, а також іншими витратами, понесеними компанією)
  • інвестиційний прибуток (визначається як позитивна різниця між ціною продажу інвестиційного активу та витратами на його придбання).
  • прибуток від продажу активів (визначається як позитивна різниця між ціною продажу активу та його залишковою вартістю).

Ставки податку на прибуток

Ставки податку на прибуток періодично переглядаються урядом Великобританії. У фінансовому році, який починається 1 квітня 2022 року й закінчується 30 березня 2023 року, ставка CIT становить 19 %. У фінансовом році, який починається з 1 квітня 2023 року ставка становить 25 %. Водночас для компаній, прибуток яких не перевищує 50 000 фунтів стерлінгів ставка 19 % буде зберігатися і після 1 квітня 2023 року.

Реєстрація платником CIT

Зазвичай Private Limited Company реєструється платником CIT одночасно з реєстрацією компанії. У будь-якому випадку ви маєте 3 місяці, щоб зареєструвати компанію платником CIT з моменту її створення. Фірма-реєстратор надсилає вам підтвердження від Служби доходів і митниці (HMRC) про реєстрацію вашої компанії платником CIT. Якщо ви не одержали таке підтвердження протягом розумного строку, наприклад, протягом місяця після реєстрації компанії, ви можете уточнити в компанії-реєстратора, чи зареєстрована компанія платником CIT.

Звітний період та подання декларації

Звітний період, тобто період, за який компанія подає декларацію з податку на прибуток не повинен перевищувати 12 календарних місяців. Ви самостійно визначаєте звітний період для своєї компанії та під час реєстрації вказуєте останній день місяця, в якому він закінчується. Декларація з податку на прибуток подається протягом 12 місяців після закінчення звітного періоду. 

Треба врахувати, що на строки подання декларацій може також вплинути дата початку активної комерційної діяльності, тобто дата, з якої ваша компанія почне отримувати будь-який дохід, або почне придбавати товари для їх подальшого продажу. Ця дата також зазначається під час реєстрації компанії.

Якщо компанія почне активну комерційну діяльність у день заснування, то вам необхідно буде подати додаткову податкову декларацію з податку на прибуток. Наприклад, якщо датою реєстрації компанії буде 15 жовтня, датою активної комерційної діяльності ви визначите цю ж дату, а датою закінчення звітного періоду ви оберете 31 жовтня, то вам необхідно буде спочатку подати декларацію за період з 15 жовтня по 14 жовтня наступного року. Також у наступному році ви окремо подаєте декларацію за період з 15 жовтня по 31 жовтня. Після цього, ваша компанія вже постійно звітуватиме за період з 1 листопада до 31 жовтня наступного року. Аналогічно треба діяти у випадках, коли дата активної комерційної діяльності передує обраній вами даті закінчення звітного періоду.

Якщо ж компанія почне активну комерційну діяльність після обраної вами кінцевої дати звітного періоду, то звітувати двічі не доведеться. Наприклад, якщо датою реєстрації компанії буде 15 жовтня, датою закінчення звітного періоду ви оберете 31 жовтня, а датою активної комерційної діяльності ви зазначите 15 грудня, то вам необхідно буде звітувати спочатку за період з 15 грудня до 30 листопада наступного року, а в подальшому за період, який починається 1 грудня та закінчується 30 листопада наступного року.

Тому, якщо ви не плануєте вести активну комерційну діяльність відразу після реєстрації компанії, то доцільно щоб дата початку такої діяльності не пердувала даті закінчення звітного періоду. Так ви зможете не подавати додаткову звітність із податку на прибуток та заощадити на бухгалтерському обслуговуванні.

Подання фінансової звітності

Разом із податковою декларацією компанія подає фінансову звітність, яка складається з балансу (balance sheet), звіту про фінансови результати (profit and loss account), а також звіту директора. Усі ці документи готує бухгалтерська фірма, яка обслуговує вашу компанію.

Фінансова звітність подається до податкових органів протягом таких строків:

  • фінансова звітність, яка подається вперше — протягом 21 місяця після дати реєстрації компанії;
  • надалі фінансова звітність — протягом 9 місяців після закінчення звітного року.

Сплата податку на прибуток

Якщо оподатковуваний прибуток не перевищуватиме 1,5 мільйона фунтів стерлінгів, то податок на прибуток сплачують протягом 9 місяців і 1 дня після закінчення звітного періоду. Якщо ж прибуток перевищить 1,5 мільйона фунтів стерлінгів, то правила сплати податку на прибуток будуть іншими і податок доведеться сплачувати кількома платежами.

Що цікаво, якщо ви сплатили податки із запізненням, то HMRC стягне з вас відсотки за прострочену сплату. Якщо ж ви платите податки достроково, то відсотки заплатять вам.

Сподіваюсь, що ця інформація стане вам у пригоді. Поділіться нею зі своїми знайомими та колегами. Поставте, будь ласка, відмітку «Подобається» цій статті в соціальних мережах. Так більше людей зможуть здобути корисні знання. Я буду вам за це безмірно вдячний.

Якщо у вас залишилися питання або ви бажаєте отримати консультацію щодо відкриття компанії у Великобританії, її оподаткування та будь-яких інших питань звʼяжіться зі мною за цим посиланням.

Підпишиться на мій канал Telegram. Я його створив для вашої зручності. На цьому каналі я розміщую всі свої матеріали про те, як захистити бізнес та активи, сплачувати менше податків, а також вести бізнес за кордоном. Також ви можете відслідковувати нові публікації в соціальних мережах: LinkedIn, або Facebook.

Більше про мене та мої послуги ви можете дізнатися на моєму сайті.

Коментарі
* Адреса електроної пошти не буде відображатися на сайті