27 Jan
ЧИ ТРЕБА ПОВІДОМЛЯТИ ПРО КІК ПІСЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН?

З 2022 року в Україні власники контрольованих іноземних компаній (КІК) мають повідомляти про набуття чи втрату контролю над такими компаніями. Також вони мають щорічно звітувати про результати діяльності КІК. Невиконання цих вимог може призвести до істотних штрафів.

Повідомляти та звітувати про КІК мають податкові резиденти України. Водночас тривале перебування за кордоном може вплинути на податкове резидентство особи. Тому виникає запитання: Чи треба повідомляти про КІК після виїзду за кордон?

Ця стаття відповість на це запитання. Ви дізнаєтесь:

  • Коли особу вважають податковим резидентом України?
  • Як набуття податкового резидентства іноземної країни впливає на обовʼязок повідомляти про КІК?
  • Як прийняти безпечне рішення щодо подання КІК після виїзду за кордон?
  • Як знизити ризики, якщо ви прийняли рішення не подавати повідомлення про КІК?

Коли особу вважають податковим резидентом України?

Українське законодавство встановлює такі критерії, за якими вас можуть визнати податковим резидентом України:

  • наявність у вас в Україні місця проживання;
  • наявність в Україні центру ваших життєвих інтересів;
  • факт вашого перебування в Україні понад 183 днів протягом року;
  • наявність у вас громадянства України.

Ці критерії застосовують почергово. Наступний критерій застосовують у разі неможливості застосувати попередній.

Місцем проживання може бути будинок, квартира, кімната, якими ви володієте або орендуєте. Якщо у вас в Україні залишилося таке майно, українські податкові органи можуть вважати вас податковим резидентом України й після виїзду за кордон.

Під центром ваших життєвих інтересів треба розуміти місце проживання членів сім’ї, місце праці або ведення господарської діяльності. Цей критерій зазвичай застосовують, коли ви володієте житлом або орендуєте його як в Україні, так і в країні, до якої ви виїхали.

Критерій перебування в Україні понад 183 днів застосовують лише тоді, коли попередні правила не дають змоги визначити країну вашого податкового резидентства.

Податкове законодавство України також містить застереження про те, що реєстрація самозайнятою особою, у тому числі фізичною особою — підприємцем, є достатньою підставою для визнання особи податковим резидентом України.

Отже, перебування поза межами України не завжди означає втрату статусу податкового резидента України.

Як набуття податкового резидентства іноземної країни впливає на обовʼязок повідомляти про КІК?

Цілком можлива ситуація, коли українські податкові органи вважатимуть вас податковим резидентом України, а іноземні податкові органи — податковим резидентом тієї країни, до якої ви виїхали.

Такий конфлікт між податковими юрисдикціями країни вирішують шляхом укладання конвенцій про усунення подвійного оподаткування. Правила конвенції переважають над національним податковим законодавством країн, що її підписали. Конвенція дає змогу остаточно встановити податкове резидентство особи.

Якщо положення конвенції про усунення подвійного оподаткування вказують на те, що ви є податковим резидентом іноземної країни, у вас може виникнути спокуса скористатися такою логікою:

  1. Конвенція про усунення подвійного оподаткування є частиною законодавства України.
  2. Вона має пріоритет над національним податковим законодавством.
  3. Якщо положення відповідної конвенції вказують на те, що ви є податковим резидентом іноземної країни, то подавати повідомлення про КІК в Україні не треба. Адже це мають робити лише податкові резиденти України.

Водночас податкові органи України можуть керуватися дещо іншою логікою. Вони можуть вважати:

  1. Конвенція про усунення подвійного оподаткування регулює лише питання оподаткування певних видів доходів. Вона не регулює питань, повʼязаних із виконанням інших обовʼязків, передбачених національним податковим законодавством.
  2. Оскільки питання подання повідомлення про КІК не стосуються оподаткування доходів, то підстав для застосування положень конвенції немає. Доки вас можна вважати податковим резидентом за українським законодавством, доти ви маєте повідомляти про набуття та припинення контролю над КІК.

Отже, визнання особи податковим резидентом іноземної країни внаслідок застосування положень конвенції про усунення подвійного оподаткування українські податкові органи можуть вважати недостатньою підставою для звільнення особи від обов’язку повідомляти про КІК за українським законодавством.

Як прийняти безпечне рішення щодо подання КІК після виїзду за кордон?

Під час прийняття рішення щодо подання повідомлення про КІК після виїзду за кордон варто враховувати позицію податкових органів та судову практику. Найбільш безпечний варіант, коли прийняте вами рішення узгоджується з позицією податкових органів та судовою практикою.

Наразі сталої судової практики щодо КІК немає. Тому рішення щодо подання чи неподання повідомлення КІК вам доведеться приймати з огляду на позицію українських податкових органів.

Доки вони вважатимуть вас податковим резидентом України, доти вони наполягатимуть на тому, що ви маєте подавати повідомлення про КІК. Незважаючи на те, скільки часу ви провели за кордоном.

Тому, повідомлення про КІК варто подавати й після тривалого перебування за кордоном, якщо у вас залишилася власна або орендована житлова нерухомість в Україні, члени вашої сімʼї проживають в Україні ви працюєте в українській компанії, ви є ФОП або ведете бізнес в Україні в інший спосіб.

Як знизити ризики, якщо ви прийняли рішення не подавати повідомлення про КІК?

Якщо ж ви не хочете подавати повідомлення про КІК в Україні, то ви можете знизити ризики в один із таких способів:

По-перше, ви можете зареєструвати іноземну компанію в такий спосіб, щоб вона не підпадала під формальні ознаки КІК. Наприклад, зареєструвати компанію разом із нерезидентами України, а ваша частка була меншою ніж 50 %. Однак, це не завжди зручно. Крім того, варто памʼятати, що коли ви маєте фактичний контроль над компанією, то повідомлення про КІК ви однаково маєте подавати.

По-друге, ви можете усунути чинники, які надають змогу податковим органам України стверджувати, що ви є податковим резидентом України. Насамперед закрити ФОП, припинити трудові відносини, розірвати договори оренди нерухомості. Також доцільно мати підтвердження від іноземних податкових органів, що за результатами відповідного року ви були податковим резидентом іноземної країни.

Якщо ви бажаєте отримати консультацію щодо оподаткування ІТ компаній або з будь-яких інших питань, звʼяжіться зі мною за цим посиланням.

Підпишіться на мій канал Telegram. Якщо ви це зробите, то не пропустите цікаві та корисні матеріали про оподаткування ІТ бізнесу в Україні та за кордоном.

Більше інформації про мене ви можете знайти на моєму сайті.

Інші публікації, які можуть вас зацікавити

Коментарі
* Адреса електроної пошти не буде відображатися на сайті