09 Feb
7 ФАКТІВ ПРО ОПОДАТКУВАННЯ ЕКСПОРТУ ІТ ПОСЛУГ, ЯКІ ВАРТО ЗНАТИ

ІТ компанії та підприємці в Україні здебільшого надають свої послуги іноземним клієнтам. Тому питання оподаткування експорту ІТ послуг є актуальним для більшості ІТ компаній.

У цій статті ви знайдете 7 фактів про оподаткування експорту ІТ послуг, які варто знати. Це допоможе вам уникнути помилок під час взаємодії з іноземними клієнтами, бізнес-партнерами та постачальниками ІТ послуг.

Факт 1. ФОП на єдиному податку не може одержувати роялті за надане програмне забезпечення

Якщо ви є ФОПом на єдиному податку, то треба бути обережним із ліцензійними договорами. Тобто договорами, за якими ви передаєте замовнику чи клієнту програмне забезпечення, яке належить вам, лише в користування, без повного відчуження прав на нього. Якщо за ліцензійним договором ви надаєте ліцензію для того, щоб на його основі ваш клієнт розробив нове програмне забезпечення, або зробив його частиною свого нового програмного продукту та/або передав його в субліцензію іншим особам, то винагорода, сплачена за таку ліцензією в цілях оподаткування є роялті.

Водночас до складу доходу ФОПа на єдиному податку не включається роялті та інші пасивні доходи. Тобто у випадку укладання ФОПом на єдиному податку договору, за яким йому мають сплачувати роялті, він не зможе застосувати до такого доходу ставку єдиного податку. Такий дохід вважається доходом фізичної особи та оподатковується податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

А ось із договорами, за якими ви надаєте право на користування програмним забезпеченням кінцевим користувачам, наприклад, за угодами EULA та SaaS, жодних проблем не виникне. Якщо право користування програмним забезпеченням надається кінцевому користувачу, то винагорода за таким договором не вважається роялті. Тому вона оподатковується як і будь-яка інша ІТ послуга.

Отже, для уникнення непорозумінь та претензій із боку податкових органів, ліцензійні договори та інші договори, які передбачають сплату вам роялті, доцільно укладати не від імені підприємця, а від імені фізичної особи.

Зверніть увагу, це обмеження не поширюється на компанії на єдиному податку. Тобто вони можуть одержувати дохід у вигляді роялті та сплачувати з такого доходу єдиний податок за ставкою 5 % (під час воєнного стану може бути 2 %).

Більше інформації про оподаткування ліцензій ви можете знайти в статті ВСЕ, ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ОПОДАТКУВАННЯ SAAS, EULA ТА ІНШИХ ЛІЦЕНЗІЙ НА ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ.

Факт 2. Коливання валютного курсу можуть впливати на податки

Якщо українська компанія надає ІТ послуги іноземним клієнтам, то в неї може виникнути дохід у вигляді курсових різниць. Така ситуація може мати місце, якщо буде розрив між моментом надання послуг і моментом сплати цих послуг. І якщо в цей період валюта подорожчає, у компанії виникне дохід, зумовлений курсовою різницею. Це відбувається з-за того, що компанія веде фінансовий облік у гривні, і зміна курсу впливає на її фінансові результати.

Треба врахувати, що зміна курсу впливає на оподаткування компаній, які перебувають на загальній системі оподаткування або на єдиному податку. Водночас на податки ФОПів зміна валютного курсу не вплине. Їхній дохід, одержаний у іноземній валюті, фіксується за курсом НБУ, який діє на момент його одержання. Також курсові різниці не вплинуть на податок, що сплачує компанія — резидент Дія Сіті, яка стала платником «податку на виведений капітал». Адже її прибуток взагалі не оприбутковується.

Цікаво, що у випадку укріплення гривні, витрати компанії теж збільшуються і вона може сплатити менше податків. Але це стосується лише компаній на загальній системі оподаткування.

Факт 3. Під час надання послуг клієнтам із низькоподаткових юрисдикцій, ви можете сплачувати додаткові податки

Якщо дохід української компанії за результатами року первищить 40 млн грн, то з наступного року вона має коригувати свій фінансовий результат на так звані податкові різниці. Такий обовʼязок, зокрема, виникає, якщо компанія постачатиме товари й послуги компаніям із низькоподаткових юрисдикцій (перелік таких юрисдикцій ви можете знайти за посиланням) або іноземним компаніям, які не сплачують податок на прибуток (перелік таких компаній ви можете знайти за посиланням). Якщо компанія матиме таких клієнтів, то вона має збільшити фінансовий результат (прибуток) на 30 % від вартості проданих товарів та наданих послуг, якщо за спеціальною процедурою не доведе, що ціни на такі послуги є обґрунтованими.

Наприклад, якщо компанія постачала протягом року ІТ послуги клієнтам із Кіпру на загальну вартість 10 млн грн, то вона має збільшити свій фінансовий результат (прибуток) на 3 млн грн. Тобто сплатити додаткові 540 тис грн податку на прибуток за ставкою 18 %, якщо не зможе довести податковим органам, що ціна цих послуг є обґрунтованою.

Факт 4. Якщо ви надаєте ІТ послуги клієнтам з Індії, то можете одержати менше грошей, ніж розраховували

Якщо ви надаєте ІТ послуги клієнтам з Індії, то ви можете одержати менше грошей за свої послуги, ніж розраховували. Річ у тім, що під час оплати ваших послуг індійська компанія утримує з належних вам виплат 10 % податку. Це так званий Withholding Tax. Таку можливість для компаній з Індії надає стаття 12 Конвенції про уникнення подвійного оподаткування, яка укладена між Україною та Індією. Вона передбачає, що під час виплати гонорарів за технічні послуги індійська компанія утримує податок. Формально ви можете зарахувати податки, сплачені в Індії, під час сплати податків в Україні. Однак, якщо ви платник єдиного податку, то в підсумку ви сплатите більше податків, ніж сплатили би, якби такого утримання не було.

Факт 5. Резиденти Дія Сіті, які є платниками «податку на виведений капітал» мають перераховувати валюту на рахунки в українські банки

Зазвичай держава ретельно слідкує за тим, щоб до України надходила вся валюта за товари й послуги, продані українськими компаніями та підприємцями. Для цього встановлений валютний контроль, суть якого полягає в тому, щоб валюта за продані товари чи послуги надходила на рахунки, відкриті в українських банках, протягом певного строку. Якщо це не відбувається, то підприємеці та компанії спалчують пеню. За замовчування цей строк становить 365 днів. Однак, Національний Банк України може змінювати цей строк, і наразі він становить 180 днів.

Водночас українське законодавство передбачає, що валютний контроль не застосовується до ІТ послуг. Тому, якщо винагорода не надійде на рахунок в українському банку протягом цього строку, то ви скоріш за все не матимете із цим проблем. Однак, якщо ваша компанія є резидентом Дія Сіті та стала платником «податку на виведений капітал», ненадходження винагороди за надані ІТ послуги призведе до сплати податку за ставкою 9 % від вартості таких послуг.

Більше про оподаткування компаній Дія Сіті ви можете дізнатися зі статті ЧИ ВАРТО ІТ КОМПАНІЇ БУТИ РЕЗИДЕНТОМ ДІЯ СІТІ?

Факт 6. ФОП, який отримав винагороду через Payoneer або Wise, має перерахувати її на рахунок в українському банку

Якщо ви ФОП на єдиному податку, то ви не можете одержувати дохід лише в грошовій формі. Донедавна податківці не вважали розрахунки електронними грошима такими, що здійснюються в грошовій формі. Тому вони наполягали на тому, що ФОПи на єдиному податку не мають права одержувати електронні гроші, емітованих платіжними сервісами Payoneer та Wise за надані ними послуги.Однак, у січні цього року в Україні прийняли закон, який передбачає, що ФОПи на єдиному податку змогу одержувати дохід «в грошовій формі — готівковій або безготівковій (у тому числі з використанням електронних грошей, які погашаються в безготівковій формі)». Треба врахувати, що формулювання «які погашаються в безготівковій формі» означає переказ їхнього еквіваленту на банківський рахунок підприємця. Тобто податкові органи, скоріш за все, наполягатимуть на тому, що ФОПи на єдиному податку після одержання електронних грошей мають їх погасити, тобто перерахувати їх на свій банківський рахунок у повному обсязі. І лише в цьому випадку вони вважатимуть, що підприємець виконав вимогу щодо форми розрахунків.

Якщо підприємець задекларує дохід, отриманий у формі електронних грошей, без їх погашення, то податкові органи вважатимуть, що він порушує вимоги законодавство щодо форми розрахунків. Через це виникатиме загроза анулювання реєстрації платником єдиного податку, донарахування податків та штрафів.

Більше інформації про одержання ФОПами на єдиному податку доходів електроними грошими ви можете знайти в статті ЩО НЕ ТАК ІЗ ЛЕГАЛІЗАЦІЄЮ PAYONEER І WISE ДЛЯ ФОПІВ НА ЄДИНОМУ ПОДАТКУ.

Факт 7. Якщо ви надаєте ІТ послуги європейським B2C клієнтам, то ви мєте сплачувати VAT

Якщо ви або ваша компанія надає ІТ послуги іноземним клієнтам, то в Україні ви не сплачуватиме податок на додану вартість (ПДВ). Адже експорт ІТ послуги взагалі не оподатковуються ПДВ. Однак треба бути уважним, коли ви надаєте ІТ послуги клієнтам із європейських країн.

Якщо ви надаєте ІТ послуги бізнес-клієнтам з європейських країн, то проблем у вас, скоріш за все, не виникне. Не дивлячись на те, що такі послуги мають оподатковуватися VAT в країні клієнта, однак він самостійно спатить цей податок за процедурою Reverse Charge.

Водночас, якщо ваші клієнти з країн Європи не належать до бізнес-клієнтів, то постачання їм електронних послуг може призвести до необхідності сплачувати Value Added Tax (VAT) за європейськими правилами. Такий обов’язок може виникнути, якщо ви постачаєте програмне забезпечення на підставі угод EULA та SaaS клієнтам B2C з європейських країн. Якщо такі клієнти знаходяться в одній або декількох країн Євросоюзу, то вам треба буде зареєструватися платником VAT MOSS. Якщо ви надаєте цифрові послуги споживачам через сторонню платформу або маркетплейс, то вони здійснюватимуть облік VAT замість вас. Якщо ж ви постачаєте електронні послуги клієнтам із Великої Британії, яка припинила членство в Євросоюзі, то вам доведеться зареєструватися платником VAT в цій країні.

Більш детально оподаткування ІТ послуг у Великобританії та інших європейських країнах буде розглянуте в наступних статтях.

Якщо у вас виникнуть питання щодо оподаткування IT компаній, а також використання їх в структурі вашого бізнесу, то зв’яжіться зі мною за посиланням.

Сподіваюсь, що ця інформація стане вам у пригоді. Поділіться нею зі своїми знайомими та колегами. Поставте, будь ласка, відмітку «Подобається» цій статті в соціальних мережах. Так більше людей зможуть здобути корисні знання. Я буду вам за це безмірно вдячний.

Підпишиться на мій канал Telegram. Я його створив для вашої зручності. На цьому каналі я розміщую всі свої матеріали про те, як захистити бізнес та активи, сплачувати менше податків, а також вести бізнес за кордоном. Також ви можете відслідковувати нові публікації на моїх сторінках у соціальних мережах: LinkedIn, або Facebook.

Більше про мене та мої послуги ви можете дізнатися на моєму сайті.

Інші публікації, які можуть вас зацікавити

Коментарі
* Адреса електроної пошти не буде відображатися на сайті