11 May
ІНОЗЕМНА КОМПАНІЯ VS ДІЯ СІТІ: ЩО ОБРАТИ?

Донедавна основним варіантом убезпечити ІТ бізнес та знизити податкове навантаження на нього було відкрити іноземну компанію. Однак упродовж останніх років володільці іноземних компаній зіткнулися з труднощами. Дуже рідко вдається без проблем відкрити рахунок у банку для такої компанії. Особливо, якщо вона не має місцевого директора або не залучає місцевий персонал. Відсутність місцевого директора та персоналу може також ускладнити реєстрацію компанії платником VAT, коли це потрібно. Ще однією проблемою для власників іноземних ІТ компаній стало українське законодавство про КІК.

Водночас 2022 року в Україні запровадили спеціальний правовий режим для ІТ бізнесу Дія Сіті. Власники ІТ бізнесу отримали новий інструмент, який дає змогу структурувати бізнес, зменшити податкове навантаження та знизити ризики. Отже, компанія — резидент Дія Сіті може вирішити питання, які раніше здебільшого вирішували за допомогою іноземної компанії.

Виникає логічне запитання: Що обрати власнику ІТ бізнесу: іноземну компанію чи компанію — резидента Дія Сіті?

Ця стаття відповість на нього. Ви дізнаєтесь:

  • Які переваги та недоліки має іноземна компанія?
  • Які переваги та недоліки має компанія — резидент Дія Сіті?
  • Коли варто відкривати іноземну компанію?
  • Коли варто відкривати компанію Дія Сіті?

Які переваги та недоліки має іноземна компанія?

Переваги іноземної компанії:

Гнучкість. Під час вибору іноземної юрисдикції ви можете виходити з різних міркувань: вартість відкриття і обслуговування компанії, рівень податків в іноземній юрисдикції, можливість використання опціонів для персоналу, потреба залучення інвестицій від іноземних інвесторів, можливість проведення розрахунків криптовалютою тощо. Залежно від потреб, ви можете підібрати іноземну компанію, яка ідеально підходитиме вам.

Невелика кількість формальностей. Зазвичай в іноземних юрисдикціях обсяг формальностей, пов’язаних із відкриттям та обслуговуванням компанії, набагато менший, ніж в Україні. Наприклад, у Великій Британії їх обсяг мінімальний. Про те, як відкрити компанію у Великобританії ви можете дізнатися зі статті ЯК ШВИДКО ВІДКРИТИ КОМПАНІЮ У ВЕЛИКОБРИТАНІЇ БЕЗ ЗАЙВИХ ВИТРАТ?

Безпека. На тлі війни вести бізнес через іноземну компанію безпечніше, ніж через українську. Також іноземні компанії, зазвичай не мають ризиків, які мають українські. Наприклад, пов’язаних із визнанням відносин із залученим персоналом трудовими.

Зрозумілі правила ведення бізнесу. Іноземні юрисдикції здебільшого мають усталене законодавство, яке змінюється доволі рідко. Зміни, якщо й відбуваються, зазвичай, не є екстремальними. Втручання держави в діяльність бізнесу мінімальне.

Відсутність зайвих формальностей. Здебільшого іноземні компанії застосовують спрощений документообіг. Розрахунки проводять на підставі інвойсів. Акти приймання-передавання та інші документи, з якими ви зазвичай маєте справу в Україні, за кордоном не використовують.

Привабливість для іноземних інвесторів. Якщо ви плануєте залучити гроші іноземних інвесторів, то це буде простіше зробити через іноземну компанію. Особливо, якщо така компанія буде відкрита в країні, у якій застосовують англійське право.

Відсутність валютних обмежень. В іноземних юрисдикціях компанії можуть вільно проводити розрахунки в доларах США та євро. Якщо іноземна юрисдикція має власну валюту, як наприклад Польща або Велика Британія, продаж іноземної валюти не є обов’язковим.

Можливість розрахунків криптовалютою. На відміну від України, використання криптовалюти для розрахунків в іноземних країнах здебільшого врегульоване. Це дає змогу ІТ компанії використовувати цей інструмент для проведення розрахунків.

Недоліки іноземної ІТ компанії:

Висока вартість утримання компанії. Зазвичай, вартість відкриття та супроводження діяльності компанії за кордоном буде вищою, ніж в Україні.

Труднощі з відкриттям банківських рахунків. Останніми роками відкрити банківський рахунок для іноземної компанії за відсутності місцевого директора проблематично. Однак цей недолік не є критичним. Замість рахунку в класичному банку іноземні компанії можуть використовувати для здійснення розрахунків різноманітні платіжні сервіси, такі як Payoneer, Wise, Revolute та інші.

Мовний бар’єр. Цей недолік ви менше відчуватимете в англомовних країнах. Однак в інших країнах незнання місцевої мови може ускладнити взаємодію з місцевими бухгалтерами та консультантами, а також державними органами.

Необхідність вирішити питання з персоналом, розміщеним в одній локації. Іноземна компанія не несе ризиків, пов’язаних із визнанням відносин з українським персоналом трудовими. Проте зосередження персоналу в одній локації в Україні може створювати певні ризики для власника бізнесу, який перебуває в Україні. Зазвичай такі ризики знижають за допомогою коворкінгових схем. Однак їх впровадження призводить до додаткових витрат. Більше про коворкінгові схеми ви можете дізнатися зі статті ЧИ КОВОРКІНГОВІ СХЕМИ Є ДОСІ АКТУАЛЬНИМИ ДЛЯ ІТ БІЗНЕСУ?

Законодавство про КІК. Якщо ваша компанія не перебуває в низькоподатковій юрисдикції та не одержує пасивного доходу або її дохід не перевищує 2 мільйони євро, то володіння такою компанією, скоріш за все, не призведе до сплати додаткових податків. Однак певний обсяг формальностей вам все ж таки доведеться виконати. Йдеться про подання власником компанії до податкових органів України повідомлень про КІК, а також щорічних звітів. Додаткову інформацію про подання повідомлень про КІК ви можете знайти в статті за посиланням ЧИ ТРЕБА ПОВІДОМЛЯТИ ПРО КІК ПІСЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН?

Які переваги та недоліки має компанія Дія Сіті?

Переваги ІТ компанії — резидента Дія Сіті:

Безпечне оформлення відносин із персоналом. Компанія — резидент Дія Сіті може без обмежень залучати персонал за трудовими договорами та за гіг-контрактами. Працівники та гіг-спеціалісти можуть перебувати в приміщеннях компанії без жодних ризиків. Така компанія не має потреби застосовувати коворкінгові схеми.

Відносна стабільність. Держава гарантує резидентам Дія Сіті чинність правового режиму Дія Сіті та стабільність його умов протягом 25 років. Відлік цього строку почався з 15 лютого 2022 року.

Низьке податкове навантаження. Винагороду, яку ІТ компанія — резидент Дія Сіті виплачує працівникам і гіг-спеціалістам, оподатковують майже на однаковому рівні з винагородою, яку одержує ФОП на єдиному податку. Крім того, резидент Дія Сіті може обрати сплату податку на прибуток за спеціальними правилами (так званий «податок на виведений капітал»). У цьому випадку прибуток резидента Дія Сіті не оподатковують до моменту його розподілу.

Гра на своєму полі. Ви матимете широкий вибір поміж юридичних компаній та податкових консультантів, якщо у вас виникне потреба в консультації. Підтримку резидентам Дія Сіті також надають спеціалісти Міністерства цифрової трансформації України.

Недоліки ІТ компанії — резидента Дія Сіті:

Ризики через війну в Україні. Розглядати компанію Дія Сіті як основний елемент структури бізнесу в умовах війни, навряд чи буде логічним. Однак вона може бути включена до структури вашого бізнесу, як допоміжний елемент. Наприклад, для впорядкування відносин із персоналом, який перебуває в Україні.

Відсутність усталеної судової практики. Дія Сіті це порівняно новий правовий режим. До того, як буде сформована судова практика, бізнес та податкова можуть неоднаково тлумачити положення законодавства про Дія Сіті. Це може призвести до судових втрат.

Обмеження щодо виплат персоналу, який перебуває за кордоном. Держава обмежила можливість здійснювати окремі виплати за кордон на час війни. Крім того, резидент Дія Сіті під час придбання послуг у фахівців — нерезидентів здебільшого має сплачувати ПДВ.

Наявність критеріїв, яким має відповідати резидент Дія Сіті. ІТ компанія резидент Дія Сіті має відповідати низці критіїв, поміж яких:

  1. Вона має здійснювати діяльність у сфері ІТ, зокрема, комп’ютерне програмування, консультування з питань інформатизації, діяльність із керування комп’ютерним устаткованням, видання комп’ютерних ігор та іншого програмного забезпечення, освітню діяльність у галузі інформаційних технологій, надавати послуги, пов’язані з обігом віртуальних активів, тощо.
  2. Частка доходу від продажу вищеперелічених ІТ послуг має бути не нижче 90 % від суми загального доходу. Цей критерій має бути виконаний за результатами перших трьох місяців діяльності компанії після її реєстрації резидентом Дія Сіті та за результатами кожного року.
  3. Середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів має бути не менше, ніж дев’ять осіб.
  4. Розмір середньомісячної винагороди працівників компанії та гіг-спеціалістів має бути не нижче, ніж 1200 євро (йдеться про гривневий еквівалент цієї суми).

Недотримання цих критеріїв може призвести до втрати ІТ компанією статусу резидента Дія Сіті та преференцій, які надає цей правовий режим.

Велика кількість формальностей. Резидент Дія Сіті має вести повний документообіг, передбачений українським законодавством. Крім того, резиденти Дія Сіті мають подавати додаткову звітність про відповідність вимогам, передбачених законодавством. Вони мають це робити за підсумками перших трьох місяців, а потім щороку. Кожен звіт має бути підтверджений незалежним висновком аудитора.

Валютні обмеження. Українські компанії не можуть здійснювати розрахунки на території України в іноземній валюті. Тому ІТ компанія — резидент Дія Сіті має продавати одержану валюту, щоб здійснити виплати працівникам та гіг-спеціалістам, а також провести розрахунки з українськими контрагентами. Це призводитеме до втрат через різниці у валютних курсах.

Обмеження в здійсненні певних операцій. Насамперед йдеться про резидентів Дія Сіті, які обрали сплату податку на виведений капітал. Податок на виведений капітал задуманий у такий спосіб, щоб вивід грошей із бізнесу був максимально затратним для платника податку на особливих умовах. Через це резиденти Дія Сіті сплачують податок за ставкою 9 % під час виплати дивідендів, безоплатної передачі майна, послуг, робіт, виплати роялті, переказу коштів на власні іноземні рахунки, виплати платникам єдиного податку тощо.

Коли варто відкривати іноземну компанію?

Вікриття іноземної компанії доцільно розглянути у таких випадках:

Значна кількість вашого персоналу перебуває за кордоном. У цьому разі іноземна компанія надасть вам змогу оплачувати послуги персоналу без обмежень. У свою чергу персонал матиме змогу одержувати легальний дохід у країні свого перебування та виконувати вимоги місцевого податкового законодавства.

Ви плануєте залучити іноземні інвестиції. Якщо ви плануєте залучити інвестиції іноземних інвесторів, то краще розглянути відкриття іноземної компанії. Особливо в країні, у якій застосовують англійське право.

Наявність надприбутку. Якщо доходи суттєво перевищуватимуть витрати, то накопичений прибуток безпечніше тримати на рахунках іноземної компанії за кордоном.

Ви плануєте здійснювати розрахунки в криптовалюті. Оскільки використання криптовалюти в Україні не врегульоване, іноземна компанія надасть вам змогу використовувати цей інструмент для проведення розрахунків.

Ви бажаєте використовувати опціони. Хоч правовий режим Дія Сіті передбачає інструмент, схожий на опціони, однак цей інструмент недосконалий. Крім того, в Україні майже немає практики його застосування. На відміну від України, в іноземних країнах практика використання опціонів більш усталена. Особливо в тих, в яких застосовують англійське право. Більше інформації про використання опціонів для персоналу ви знайдете в статті ЯК  ПРАЦЮЮТЬ ОПЦІОНИ ДЛЯ ПЕРСОНАЛУ ЗА КОРДОНОМ?

Наявність іноземних B2С клієнтів. Якщо ви плануєте продавати продукти вашої компанії іноземним B2С клієнтам, то одержувати платежі від них буде зручніше через іноземну компанію. Ви зможете використовувати більшу кількість платіжних інструментів. Також під час продажу електронних послуг клієнтам із країн Євросоюзу, виконати вимоги європейського законодавства, яке регулює справляння VAT буде простіше.

Додаткову інформацію про відкриття іноземних компаній ви можете знайти у статті 6 ТИПОВИХ ПОМИЛОК, ПОВʼЯЗАНИХ З ВІДКРИТТЯМ ІНОЗЕМНОЇ КОМПАНІЇ.

Коли варто відкривати компанію Дія Сіті?

Компанія Дія Сіті може стати в пригоді за таких умов:

Ваш персонал зосереджений в одній локації в Україні. Компанія Дія Сіті допоможе уникнути ризиків, пов’язаних із визнанням відносин із таким персоналом трудовими. Вона також надасть змогу зробити розрахунки з персоналом більш прозорими. Крім того, ви матимете змогу формалізувати внутрішні процеси компанії. Наприклад, впровадити обов’язкові процедури, врегулювати передання комп’ютерної техніки персоналу тощо.

Значна кількість ваших клієнтів походить з України. У цьому випадку ви уникнете проблем з оплатою ваших послуг. Адже ваші клієнти перераховуватимуть гроші українській компанії та не підлягатимуть валютним обмеженням, встановленим на час війни. Крім того, документообіг, який вимагає українське законодавство, зробить взаємодію з українськими контрагентами зручнішою.

Дізнатися більше про правовий режим Дія Сіті ви можете зі статті ЧИ ВАРТО ІТ КОМПАНІЇ БУТИ РЕЗИДЕНТОМ ДІЯ СІТІ?

Якщо ви бажаєте отримати консультацію щодо оподаткування ІТ бізнесу в Україні та за кордоном або з будь-яких інших питань, звʼяжіться зі мною за цим посиланням.

Підпишіться на мій канал Telegram. Якщо ви це зробите, то не пропустите цікаві та корисні матеріали про оподаткування ІТ бізнесу в Україні та за кордоном.

Більше інформації про мене ви можете знайти на моєму сайті.

Коментарі
* Адреса електроної пошти не буде відображатися на сайті