17 May
ЯК ІТ КОМПАНІЯ В ПОЛЬЩІ СПЛАЧУЄ VAT?

Однією із цікавих юрисдикцій для відкриття ІТ компанії за кордоном є Польща. Перевагами такої компанії є:

  • відносна простота відкриття та невисока ціна утримання компанії;
  • географічна близькість до України;
  • доступність трудових ресурсів, у тому числі через велику кількість українців, які наразі опинилися в цій країні;
  • відсутність жорстких бюрократичних перепон;
  • знижений мовний та культурний бар’єр для українців;
  • відносна проста процедура отримання дозволу на проживання;
  • невисоке податкове навантаження в порівнянні з іншими європейськими країнами, а також наявність альтернативних варіантів оподаткування прибутку (так званий податок на виведений капітал або «естонський CIT»).

Ключовими податками, які сплачує польська компанія є податок на прибуток (CIT) та податок на додану вартість (VAT). У статті ЯК ОПОДАТКОВУЮТЬ ПРИБУТОК КОМПАНІЇ В ПОЛЬЩІ розглянуті особливості сплати податку на прибуток у цій країні. Однак для повного оцінювання податкового навантаження на компанію треба ще врахувати податок на додану вартість (VAT).

У цій статті будуть розглянуті особливості оподаткування польської ІТ компанії, яка отримує послуги від розробників, котрі перебувають як у Польщі, так і поза її межами, та яка в подальшому надає ІТ послуги іноземним клієнтам.

Чи треба реєструвати польську ІТ компанію платником VAT?

Якщо дохід польської ІТ компанії, одержаний від постачання послуг упродовж року не перевищує 200 000 злотих (близько 44 000 євро), то компанія не має обов’язку реєструватися платником VAT. Також ІТ компанія, яка надає послуги виключно іноземним компаніям і підприємцям, також може не реєструватися платником VAT, навіть якщо її річний дохід перевищує 200 000 злотих.

Однак, якщо ваша ІТ компанія не має клієнтів у Польщі, тим не менш вам доцільно зареєструвати її платником VAT у таких випадках:

  • компанія отримує послуги від іноземних компаній і підприємців, наприклад українських розробників програмного забезпечення; або
  • компанія отримує послуги від польських компаній і підприємців, які є платниками VAT.

У перелічених випадках варто зареєструвати компанію платником VAT до того, як вона почне отримувати послуги від зазначених осіб. Навіть якщо її дохід буде нижчим за 200 000 злотих. Польське законодавство дає змогу зареєструвати компанію добровільно до досягнення зазначеного показника. Нижче буде пояснено, чому це варто зробити.

Якщо ваша компанія є продуктовою компанією, яка надає послуги за моделями SaaS i EULA, то, скоріш за все, її теж доведеться зареєструвати платником VAT одразу. Особливості оподаткування польської компанії, яка надає послуги за моделями SaaS i EULA, будуть розглянуті в одній із наступних статей. Щоб не пропустити її, підпишіться на більш зручну для вас сторінку в соціальних мережах:  Telegram, LinkedIn або Facebook.

Після реєстрації платником VAT компанія має включати до складу вартості своїх послуг VAT, якщо такі послуги постачаються клієнтам із Польщі за ставкою 23 %. Однак податок, отриманий у складі винагороди за надані послуги можна зменшити на VAT, сплачений у складі вартості придбаних послуг. Тобто ваша компанія має сплатити позитивну різницю між податком, отриманим у складі вартості наданих послуг та податком сплаченим у складі вартості придбаних послуг. Якщо така різниця матиме відʼмне значення, то ваша компанія не сплачуватиме VAT або навіть зможе відшкодувати надмір сплаченого податку. Зазвичай така ситуація виникає, коли компанія здебільшого експортує послуги. Адже послуги, надані нерезидентам не оподатковують VAT в Польщі.

Як оподатковують послуги, які польська ІТ компанія отримує від нерезидентів?

Якщо польська ІТ компанія, яка не є платником VAT, отримує послуги від іноземних компаній або підприємців, то вона має нарахувати і сплатити VAT за стандартною ставкою 23 % від вартості придбаних послуг.

Однак, якщо такі послуги придбає ІТ компанія, яка є платником VAT, то податкові наслідки щодо послуг, придбаних у нерезидентів зміняться. Компанія — платник VAT теж має нарахувати VAT під час придбання послуг у нерезидентів. Водночас вона має право одразу відлічити цей VAT, якщо придбані послуги, пов’язані з послугами, які ІТ компанія надає своїм клієнтам. Через це компанія не сплачуватиме VAT з послуг, придбаних у нерезидентів. Навіть, якщо така компанія надає послуги іноземним компаніям і підприємцям. Саме такий підхід до оподаткування послуг VAT в Польщі робить цю юрисдикцію досить привабливою для відкриття ІТ компанії.

Зверніть увагу, що в Україні застосовують трохи інший підхід до оподаткування податком на додану вартість послуг, придбаних у нерезидентів. Податок можна відлічити, тобто віднести до податкового кредиту, лише тоді, коли послуги використовують в оподатковуваних операціях. Оскільки постачання послуг іноземним клієнтам за українським законодавством не є оподатковуваною операцією, то відлічити податок на додану вартість у такій ситуації в Україні неможливо.

Як оподатковують послуги, які польська ІТ компанія отримує від польських підприємців?

Якщо в Польщі перебуватиме частина вашої команди, то вони можуть надавати послуги вашій компанії як індивідуальні підприємці. Тому вам треба врахувати особливості оподаткування VAT у випадку придбання послуг у таких фахівців.

На відміну від України в Польщі немає особливих режимів оподаткування, які звільняють підприємця від обовʼязку реєстрації платником VAT. Тобто, якщо протягом року дохід підприємця перевищує 200 000 злотих (близько 44 000 євро), то він має зареєструватися платником VAT. Водночас перевищення цього значення і реєстрація фахівця платником VAT не призведе до критичних наслідків для вашого бізнесу.

Річ у тім, що після реєстрації платником VAT розробник, який надає послуги вашій компанії включить до вартості свої послуг VAT за ставкою 23 %. Водночас ваша компанія матиме право відлічити цей податок від VAT, нарахованого нею під час продажу послуг клієнтам із Польщі. Крім того, компанія матиме змогу відшкодувати VAT, сплачений у складі вартості придбаних послуг, якщо ваша компанія здійснює виключно експорт послуг.

Такий підхід теж не є типовим для України. Українська компанія не має змоги відлічити або відшкодувати податок на додану вартість, який пов’язаний з експортом послуг. Оскільки експорт послуг не оподатковується податком на додану вартість в Україні.

Саме з наведених вище міркувань, польську ІТ компанію, яка імпортує послуги або придбає послуги в платників VAT, треба зареєструвати платником VAT до початку придбання таких послуг.

Зверніть також увагу на те, що поріг із доходу у 200 000 злотих, встановлений польським податковим законодавством, не застосовують до осіб, які надають консультаційні послуги. Тобто, якщо залучені вами фахівці працюють за різноманітними консультаційними договорами, то обов’язок зареєструватися платником VAT у них виникне до досягнення цього рівня доходу.

Отже, з точку зору оподаткування VAT Польща є досить привабливою юрисдикцією. Польська ІТ компанія, яка надає послуги іноземним клієнтам здебільшого матиме змогу не сплачувати цей податок або відшкодовувати його у разі сплати. Для цього їй треба зареєструватися платником VAT до початку ведення активної господарської діяльності та мати документальне підтвердження звʼязку придбаних послуг з послугами, які компанія надає своїм клієнтам.

Щоб отримати консультацію щодо ведення бізнесу та сплати податків за кордоном, в тому числі у Польщі, а також використання іноземної компанії в структурі вашого бізнесу, зв’яжіться зі мною за посиланням.

Сподіваюсь, що ця інформація стане вам у пригоді. Поділіться нею зі своїми знайомими та колегами. Поставте, будь ласка, відмітку «Подобається» цій статті в соціальних мережах. Так більше людей зможуть здобути корисні знання. Я буду вам за це безмірно вдячний.

Підпишиться на мій канал Telegram. Я його створив для вашої зручності. На цьому каналі я розміщую всі свої матеріали про те, як захистити бізнес та активи, сплачувати менше податків, а також вести бізнес за кордоном. Також ви можете відслідковувати нові публікації на моїх сторінках у соціальних мережах: LinkedIn, або Facebook.

Більше про мене та мої послуги ви можете дізнатися на моєму сайті.

Інші публікації, які можуть вас зацікавити

Коментарі
* Адреса електроної пошти не буде відображатися на сайті